Σε διαρκή και αυξημένη ετοιμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ και οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα οποιοσδήποτε κίνδυνος προκύψει από την αύξηση της στάθμης του νερού στον ποταμό Έβρο.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, η στάθμη του νερού, σε όλος το μήκος του ποταμού Έβρου, συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα έξι μέτρα θέτοντας ολόκληρο το μηχανισμό της Περιφέρειας σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να ελεγχθεί κάθε πιθανός κίνδυνος καταστροφών εντός κατοικημένων περιοχών.
Ο κ. Πέτροβιτς επισήμανε ακόμα ότι προτεραιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου είναι ν’ αποτραπεί οπουδήποτε ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές από τυχόν πλημμύρες σε οικισμούς, «για το λόγο αυτό παρακολουθούμε ολόκληρο το 24ωρο τα αναχώματα ώστε να παρέμβουμε άμεσα όταν και όποτε υπάρξει ανάγκη», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Να σημειωθεί, ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης πολλές περιοχές του Έβρου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη, ενώ το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο ενημερώνοντας του πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και κυρίως οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονται κοντά στις κοίτες των ποταμών Έβρου και Άρδα.
Ζημιές για τους παραγωγούς
Σε ετοιμότητα, προκειμένου να καταγράψουν το μέγεθος των καταστροφών, βρίσκονται υποκαταστήματα του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν σημειωθεί καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Καλλιέργειες βαμβακιού, χειμερινά σιτηρά, καλαμπόκια και κηπευτικά προϊόντα (όπως λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο και κουνουπίδι) καταστράφηκαν από την κακοκαιρία, ιδιαίτερα στη Θράκη.
«Αν και τα πλημμυρικά φαινόμενα δεν έχουν ακόμα κοπάσει, λόγω και των εισερχόμενων νερών στα εδάφη της χώρας μας από τη Βουλγαρία, οι εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει στη Θράκη υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν συνολικά τις 80.000 στρέμματα» δήλωσε ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη Θανάσης Παναγός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πεδιάδα του ποταμού Ερυθροποτάμου-Διδυμότειχου έχουν πλημμυρίσει περί τα 25.000 στρέμματα βαμβακιοού. Διευκρίνισε ακόμα ότι στη Θράκη σπάρθηκαν φέτος περί τα 540.000 στρέμματα με βαμβάκι, εκ των οποίων τα 200.000 εντοπίζονται στον Έβρο.