ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ! «Οι Ελληνες Πεζοναύτες είναι έτοιμοι για πόλεμο» – Τα «βατράχια» και η 32η Ταξιαρχία είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη- Ετοιμάζεται για αστραπές και βροντές το ΠΝ

Κοινοποίηση:
09

Άσκηση Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών έλαβε χώρα με την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος 2018» στο Πεδίο Βολής των Γλαφυρών αφήνοντας τρομερά ικανοποιημένους τους Αμερικανούς για το επίπεδο ετοιμότητας και την μαχητική ισχύ των Ελλήνων συναδέλφων τους. Οπως έχουμε ήδη σημειώσει, οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Ελλάδας έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό. Είναι προφανές πως μας προετοιμάζουν για «συμμετοχή» σε κάποια περιφερειακή σύρραξη…

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες έφτασαν στον Βόλο και στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στις 8 Ιανουαρίου. Η άσκηση γίνεται στα πλαίσια της συνεκπαίδευσης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με πεζοναύτες του Στρατού των ΗΠΑ.

Η Ασκηση έστειλε πολλαπλά μηνύματα, κυρίως στη Τουρκία, η οπαία άναυδη παρακολούθησε την ελληνοαμερικανική άσκηση.

Στο Πεδίο Βολής στις Γλαφυρές μετέβη και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος παρακολούθησε μέρος της άσκησης και συνεχάρη Ελληνες και Αμερικανούς πεζοναύτες για την ετοιμότητά τους.

Εντυπωσιακά πλάνα και μέρος της άσκησης προέβαλε την Κυριακή η ΕΡΤ1, στο πλαίσιο της εκπομπής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Με Αρετή και Τόλμη».

Τα πλάνα από τη στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετείχαν 287 άνδρες και γυναίκες επίλεκτης ομάδας Αμερικανών πεζοναυτών και Ελληνες πεζοναύτες από την 32η Ταξιαρχία, έκοβαν πραγματικά την ανάσα.

Το «σκηνικό μάχης» είχε στηθεί στο Πεδίο Βολής στις Γλαφυρές, ενώ το σχέδιο της άσκησης ήταν γραμμένο σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης στην οποία επιστρατεύθηκαν τεθωρακισμένα και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού επίσης, έγινε εκπαιδευτική βολή με εμπλοκή βαρέων όπλων αλλά και των τεθωρακισμένων μηχανημάτων.

Εξετάστηκε η εξοικείωση όλων με τα σύγχρονα όπλα, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας, με τους Έλληνες πεζοναύτες να εκπαιδεύονται σε βολές με τα οπλικά συστήματα των Αμερικανών, και οι Αμερικανοί πεζοναύτες αντίστοιχα να εκπαιδεύονται σε βολές με τα δικά μας οπλικά συστήματα.

Για τις ανάγκες του σεναρίου της άσκησης οι πεζοναύτες είχαν χωριστεί σε δύο λόχους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Με Αρετή και Τόλμη», ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής εξέφρασε την ικανοποίησή του, ανακοινώνοντας ότι από φέτος και κάθε χρόνο ,θα γίνεται κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλήνων και Αμερικανών πεζοναυτών, ενώ επίσης εξήρε την ετοιμότητα όλων, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε έτοιμοι μαζί με του συμμάχους να αποτρέψουμε κάθε απειλή». 

Πολύ ικανοποιημένοι δήλωσαν και οι Αμερικανοί πεζοναύτες από το επίπεδο της εκπαίδευσης των Ελλήνων πεζοναυτών, αλλά και τη συνεργασία που υπήρξε ώστε η στρατιωτική άσκηση να στεφθεί από επιτυχία.

Ταυτόχρονα, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από Δευτέρα 05 έως Παρασκευή 09 Φεβρουαρίου 2018, διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΑΙΓΙΑΛΟΣ 01/18», στη θαλάσσια περιοχή του Παγασητικού Κόλπου και κεντρικού Αιγαίου Πελάγους με τη συμμετοχή αρματαγωγών, φρεγάτας, ελικοπτέρων και ομάδων της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών καθώς και της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σττην αποβατική άσκηση μικρής κλίμακας μαζί με ακόμη τρία αρματαγωγά συμμετείχε και το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ που μετά το ατύχημα στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας τον περασμένο Ιανουάριο, είναι πλήρως επιχειρησιακό.

Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση τόσο της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων όσο και της διακλαδικότητας.

Νωρίτερα, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι από Τρίτη 06 έως Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2018 διεξήχθη η εθνική τεχνική άσκηση μικρής κλίμακας «ΟΡΜΗ 01/18», με τη συμμετοχή πυραυλακάτων, ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εν λόγω άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της επιχειρησιακής και μαχητικής ετοιμότητας και ικανότητας των συμμετεχόντων.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την άσκηση:  

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: