Αγροτικά ακίνητα και διαμερίσματα «πρωταγωνιστούν» στο μπαράζ των αποποιήσεων κληρονομιάς όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή για το 2016 ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Ειδικά για τα διαμερίσματα οι παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ακίνητα που η αντικειμενική τους αξία υπερβαίνει κατά πολύ την πραγματική καθιστώντας δυσβάσταχτους τους φόρους.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Από το 2013 έως το 2016, σε μόλις, δηλαδή, τρία χρόνια ο αριθμός των αιτήσεων στα ειρηνοδικεία αυξήθηκε κατά 86,4%, από τις 29.199 δηλαδή το 2013 σε 54.422 την περσινή χρονιά.
Όπως επισημαίνει η Καθημερινή, το «κίνημα» αυτό τροφοδοτείται από τον επταπλασσιασμό των φόρων για τα ακίνητα από το 2009 μέχρι φέτος, γεγονός που σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων καθιστά σε αρκετές περιπτώσεις μη συμφέρουσαν την αποδοχή κληρονομιάς.
Μόνο το ειρηνοδικείο Αθηνών δέχθηκε το 2016 11.655 αιτήσεις ενώ η κατάσταση συνολικά στο Λεκανοπέδιο Αττικής καταγράφεται δραματική. Συγκεκριμένα, στον Πειραιά έγιναν 1.938 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, στην Νίκαια 1.116, στο Μαρούσι 1.300, στην Καλλιθέα 1.270, στην Νέα Ιωνία 1.073 και στο Χαλάνδρι 1.473.
Αναφορικά με την υπόλοιπη Ελλαδα, στην Θεσσαλονίκη υποβλήθηκαν 5.563 αιτήσεις, στην Πάτρα 1.575 και στον Βόλο 1.061.
Δείτε τους πίνακες που κατέθεσε ο κ. Κοντονής στη Βουλή:
δεν ηνε σοκ βρε αφτο ηνε μεσα στο κολπο γκροσο που σκεφτηκαν να τα παρουν ολα χωρησ να φενοντε τα λαμογια ολα ηνε μελετημενα γεια το πωσ να κλεψουνε και να φανη νομημο ξηπνα παραδηγμα ξερουνε τη εχει ο καθενασ κατεβαζοντασ τησ συνταξεισ παρανομοσ φησηκα και τουσ μησθουσ οσο πιο κατο γηνετε και με τησ απολησησ μετα περημενουν τα λαμογια γεια με την απατη που στησανε ξερουνε οτη μετα θα ηνε θεμα χρωνου να τα παρουν και να φενετε και νομημο γεια τη καπου καπου φοβουντε και το φρεσκω ολη σχεδον χρωστανε απο το τηποτα εαν σημερα δεν χρωστα θα χρωστα αυριο τον αλλον μηνα σε 3 μηνεσ καταλαβεσ αφτο λεγετε κολπο γκροσο