ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ!! Τις τράπεζες και όχι τους πολίτες δικαιώνει το Εφετείο για τα δάνεια που πήραν σε ελβετικό φράγκο

Κοινοποίηση:
Swiss flag next to European flag. Switzerland remains independant from the european community but has promised to help financially with its problems

Φωτογραφία από Depositphotos.com

Νέα τροπή, υπέρ των τραπεζών, παίρνει η υπόθεση των δανειοληπτών με δάνεια σε ελβετικό φράγκο, μετά από απόφαση του Εφετείου που δικαιώνει τη Eurobank για συλλογική αγωγή αναφορικά με δάνεια στο ελβετικό νόμισμα.

Η απόφαση αυτή, καθώς είναι εφετειακή και αφορά σε συλλογική αγωγή εναντίον της Τράπεζας, ενδιαφέρει όλες τις τράπεζες, λιγότερο ή περισσότερο εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Σημειώνεται ότι το 10% των στεγαστικών δανείων έχουν συναφθεί σε ελβετικό φράγκο. Πρόκειται για δάνεια ονομαστικής αξίας 7 δισ. Της περιόδου 2006 – 2009, με ισοτιμία ευρώ/ελβετικού 1,55 – 1,65 και με μεσοσταθμικό περιθώριο 1,6% πάνω από το libor.

Η εκδίκαση της αγωγής των δανειοληπτών σε πρώτο βαθμό είχε οδηγήσει στη θετική έκβαση για τους δανειολήπτες και το διατακτικό της πρωτόδικης απόφασης απαγόρευε στην τράπεζα να διατυπώνει, να επικαλείται και να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές της με τους εν λόγω δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο τον γενικό όρο σύμφωνα με τον οποίο “η αποπληρωμή του δανείου λαμβάνει χώρα με την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος την ημέρα της καταβολής”.

Πλέον, μετά την προσφυγή της Eurobank στο Εφετείο, το τελευταίο αποφαίνεται ότι κρίσιμος δεν καθίσταται ο χρόνος συνομολόγησης ή λήξης του χρέους, αλλά της πραγματικής πληρωμής.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: