Σημαντική έρευνα! Είναι βαρύ το “κουπί” που τραβούν οι γυναίκες στην εργασία τους!

Κοινοποίηση:
workingwoman

Τα νομικά εμπόδια ως ανασταλτικός παράγοντας της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας σε 173 οικονομίες του πλανήτη, καταγράφονται στην ειδική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα της Παγκόσμιας Τράπεζας ξεκίνησε το 2009 και αποσκοπεί στην ανάδειξη της στενής σχέσης μεταξύ του νομοθετικού πλαισίου και της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών, ενώ τα στατιστικά στοιχεία αφορούν επτά κατηγορίες: πρόσβαση σε θεσμούς/ιδρύματα, χρήση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος, εύρεση θέσης εργασίας, παροχή κινήτρων για εργασία, πρόσβαση στη δικαιοσύνη, χρηματοπιστωτική πίστη, προστασία των γυναικών από τη βία.

Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν τις πολλαπλές μορφές ανισότητας που βιώνει ο γυναικείος πληθυσμός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι 155 οικονομίες αντίστοιχων χωρών έχουν σε ισχύ τουλάχιστον μία νομοθετική διάταξη σε βάρος των οικονομικών ευκαιριών των γυναικών, ενώ είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι σε 100 χώρες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην απασχόληση λόγω του φύλου τους.

Οι διακρίσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το φορολογικό σύστημα 16 χωρών ευνοεί είτε άμεσα είτε έμμεσα τους άνδρες, ενώ το νομικό σύστημα 18 οικονομιών προβλέπει τη δυνατότητα του συζύγου να απαγορεύει στη σύζυγο την άσκηση έμμισθης εργασίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: