Σε ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ η ΧΙΟΣ- Ενισχύονται οι δυνάμεις στο νησί – Σε εφαρμογή το σχέδιο Δευκαλίων -Απογειώθηκε C-130 από την Ελευσίνα

Κοινοποίηση:
xios

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί της Χίου έπειτα από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στη νύχτα στο νότιο τμήμα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στις 13:56 απογειώθηκε από την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα ένα C-130 με προορισμό τη Χίο στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου Δευκαλίων. Το οποίο μετέφερε στο νησί πεζοπόρο τμήμα ώστε να συνδράμει στην κατάσβεση

Στο νησί που δοκιμάζεται από τα πύρινα μέτωπα που καίνε δασικές εκτάσεις μεταβαίνουν 10 στελέχη από την Πολεμική Αεροπορία, 10 από το Στρατό Ξηράς, 10 από το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς και 20 από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Αυτή την ώρα στο νησί επιχειρούν για την κατάσβεση 38 πυροσβέστες με 16 πυροσβεστικά οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρου τμήματος, 40 εθελοντές,102 άνδρες του ελληνικού στρατού, 15 υδροφόρες του νησιού, 2 μηχανήματα έργου, 6 βυτιοφόρα, 6 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη καναντέρ.

Ωστόσο όπως αναφέρει η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δοθεί πορεία σε 21 πυροσβεστικά οχήματα και σε 40 πυροσβέστες από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία τα οποία θα αποχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά

Τι είναι το σχέδιο Δευκαλίων

H συνδρομή αυτή των ΕΔ γίνεται από συγκεκριμένα εκπαιδευμένα τμήματα που υπόκεινται στον επιχειρησιακό έλεγχο του ΓΕΕΘΑ, προς υποστήριξη των Πυροσβεστικών και άλλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.
Oι ΕΔ συνδράμουν σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας & σε επιτήρηση πληγέντων περιοχών από πυρκαγιές για τυχόν αναζωπυρώσεις ή μπορούν να συντρέξουν τον πληγέντα πληθυσμό με υλικά, τρόφιμα και μέσα υγειονομική υποστήριξη. Συμβάλουν επίσης στην οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού και τον απεγκλωβισμό αυτού, από πληγείσες περιοχές. Επίσης, αν απαιτηθεί μπορούν να συντρέξουν σε μερική αποκατάσταση της υποδομής πληγεισών περιοχών (αποκατάσταση οδών με διάθεση μηχανημάτων μηχανικού, γεφυρών κ.λπ), ανάλογα με την επικρατούσα κατάσταση. Τα τμήματα αυτά των ΕΔ διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και μέσα πυρόσβεσης από ξηρά και αέρα.

Μεγάλη καταστροφή στο νησί 

Με την πύρινη λαίλαπα να καίει το νησί, η φυσικά καταστροφή είναι μεγάλη. Για την ακρίβεια η ζημιά των μαστιχοπαραγωγών  ξεπερνά το 90%. Σημαντικές είναι επίσης και οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: