Σαφέστατη η ΕΕ: “Μνημονιακή δέσμευση η επένδυση στο Ελληνικό”

Κοινοποίηση:
503bafba-380b-4cbe-9396-f613c36facf0

Οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Όπως σημείωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αθήνα, «οι Ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί βασικό επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης».

Στην Αθήνα, μετά και την πρώτη αντίδραση της Lamda Develpoment, αλλά, σε ότι αφορά και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, των επισημάνσεων της επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, συνεχίζεται ο πόλεμος Κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το μέλλον της επένδυσης στην σκιά της απόφασης του ΚΑΣ για κήρυξη αρχαιολογικού χώρου εντός της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου.

«Η επένδυση του Ελληνικού πρέπει να γίνει με βάση όσα προβλέπει ο νόμος και με αδιαπραγμάτευτη την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, όπου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση θέλουν επενδύσεις που προωθούν την ανάπτυξη, που συμβάλλουν στο ΑΕΠ και που σέβονται τις εργασιακές σχέσεις», καταλήγοντας ότι «θα επιταχυνθούν οι νομικές διαδικασίες για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος».

Ελληνικό - επένδυση

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, στον χρόνο που πρέπει, για να προχωρούν οι επενδύσεις» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, επιτιθέμενος παράλληλα στην Νέα Δημοκρατία. Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο Σωκράτης Φάμελλος είπε ότι «για μία τέτοια μείζονος σημασίας και έκτασης επένδυση, το να ολοκληρωθούν όλες οι αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις εντός εξαμήνου θα είναι ένα επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης, δε θα το χαρίσουμε στη ΝΔ και θα το κάνουμε εμείς, γιατί αυτή η χώρα έχει ανάγκη κυβερνήσεις που να δουλεύουν, να είναι τίμιες και να έχουν ισοτιμία απέναντι και στον πολίτη και στην επιχειρηματικότητα».

Πυρά από την αντιπολίτευση 

Στην διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, ο Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με το ΚΑΣ και το Ελληνικό, επεσήμανε ότι η ΝΔ δεν προτείνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόσει η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, συμπληρώνοντας ότι δεν χρειάζεται να είναι μνημονιακή υποχρέωση για να προχωρήσει μία επένδυση, που δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Εξαπολύοντας πυρά, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ τόνισε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον κόσμο ότι είναι υπέρ των επενδύσεων, ενώ στην πραγματικότητα τις μπλοκάρει. Υπάρχει σειρά δηλώσεων στελεχών της που είναι εναντίον της επένδυσης. Δεν υπάρχει καμία επένδυση στη χώρα που η κυβέρνηση να μην έχει καθυστερήσει», κατέληξε.

ΚΑΣ - Ελληνικό

Εν τω μεταξύ, η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με επικεφαλής την Φώφη Γεννηματά κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση στην Βουλή, για την πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων. Οι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση για ανικανότητα και ιδεοληπτικές εμμονές που διώχνουν τις μεγάλες επενδύσεις από τη χώρα, κάνοντας λόγο για «καθυστερήσεις και ολιγωρία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στην άρση των τεχνητών εμποδίων προκειμένου να αποδοθεί το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στους επενδυτές για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αξιοποίησή του».

Ικανοποίηση των Αρχαιολόγων

Η απόφαση του ΚΑΣ «αποτελεί δικαίωση που επιβεβαιώνει την πίστη στους θεσμούς, την τήρηση του νόμου και την προάσπιση του κύρους του ΚΑΣ ως επιστημονικού συλλογικού οργάνου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που όλα μαζί διασφαλίζουν την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: