Σάλος στη Μαλαισία με δηλώσεις βουλευτή: “Η άρνηση μιας συζύγου για σεξ ισοδυναμεί με … κακοποίηση του άνδρα της”

Κοινοποίηση:
Che Mohamad Zulkifly Jusoh

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις ενός Μαλαισιανού βουλευτή, ο οποίος ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στη Βουλή της χώρας του ότι η άρνηση μιας γυναίκας να κάνει σεξ με τον σύζυγό της ισοδυναμεί με «ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση».

Χρήστες των social media αλλά και ακτιβιστές στη Μαλαισία χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του βουλευτή «γελοίες» και ταυτόχρονα «θλιβερές», αφού αντανακλούν βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις στην ασιατική χώρα, όπου η θέση της γυναίκας βρίσκεται ακόμα πολλές δεκαετίες πίσω.

Ο Che Mohamad Zulkifly Jusoh, ένας μουσουλμάνος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Barisan Nasional (BN) δήλωσε εχθές τα εξής κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο σχετικά με προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία κατά της ενδοοικογενειακής βίας: «Αν και οι άνδρες είναι κατά κοινή ομολογία πιο δυνατοί σωματικά από τις γυναίκες, υπάρχουν περιπτώσεις όπου γυναίκες ασκούν ακραία βία ή κακοποιούν τους συζύγους τους. Συνήθως, αυτές οι περιπτώσεις περιλαμβάνουν λεκτικές επιθέσεις – τότε μιλάμε για συναισθηματική κακοποίηση. Προσβάλουν τον άνδρα τους και αρνούνται να ικανοποιήσουν τις σεξουαλικές τους ανάγκες. Όλα τα παραπάνω είναι τύποι ψυχολογικής και συναισθηματικής κακοποίησης», ανέφερε ο βουλευτής.

Τα σχόλιά του προκάλεσαν την οργή της ακτιβίστριας Marina Mahathir που χαρακτήρισε τον πολιτικό τελείως αδαή. «Οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να πουν όχι στο σεξ. Πρόκειται για μια παλιά αντίληψη που έχουν οι άνδρες εδώ ότι όταν παντρεύεσαι μια γυναίκα σου ανήκει το κορμί της, όμως τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Είναι γελοίο να λες ότι οι άνδρες κακοποιούνται όταν οι γυναίκες τους λένε όχι στο σεξ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορεί η Mahathir, η οποία είναι κόρη του πρώην πρωθυπουργου της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη αμφιλεγόμενη δήλωση Μαλαισιανού πολιτικού για τα δικαιώματα της γυναίκας που έχει γίνει φέτος. Τον περασμένο Απρίλιο, ένας άλλος βουλευτής του ίδιου κόμματος είχε προκαλέσει σάλο λέγοντας ότι ακόμα και τα εννιάχρονα κορίτσια είναι «σωματικά και πνευματικά έτοιμα για γάμο»

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: