π. Νικηφόρος Κοντογιάννης: To έργο του στην πιο hi tech εκκλησία της χώρας

Κοινοποίηση:
202201070919493835-666x399

Ο π. Νικηφόρος Κοντογιάννης έχει συνδεθεί άμεσα με την πιο hi tech εκκλησία της χώρας, τον Ιερό Ναό Μεγαλομάρτυρος Άγιο Γεώργιο Λάρισας, που χάρη και στην πρωτοβουλία των νέων του ναού αξιοποιεί και ενσωματώνει την εξέλιξη της τεχνολογίας για να φέρει τους πιστούς, κάθε νέα και νέο και όχι μόνο, όλο και πιο κοντά της.

Πρωτοποριακές ιδέες με video-wall για την προβολή της Θείας λειτουργίας, φωτοκύτταρο το οποίο μετρά τους πιστούς, τα κοινωνικά δίκτυα, η ιστοσελίδα της εκκλησίας, αλλά και το ραδιοτηλεοπτικό κανάλι GALILEA WEBTV της ενορίας είναι μόνο μερικά από όσα κάνουν την εκκλησία αυτή να ξεχωρίζει με διαφορά.

Συγκεκριμένα, στο GALILEAWEBTV μπορεί να παρακολουθήσει ο πιστός όλες τις δραστηριότητες της εκκλησίας π.χ. το παντοπωλείο, ιατρείο, κοπτική-ραπτική κ.ά., να δει το διαδικτυακό ημερολόγιο, βίντεο με ομιλίες, διηγήσεις, διαλέξεις, ακολουθίες, να ακούσει τα podcasts (Oρθόδοξος Θείος Λόγος), Βυζαντινούς ύμνους του π. Νικηφόρου κ.ά., το ραδιόφωνο, να ενημερωθεί για τη βιβλιοθήκη με πληθώρα περιεχομένου αλλά και τη μαγειρική Γαλιλαίας. Αξιοσημείωτη είναι η δυνατότητα «Άναψε κεράκι», η ανοιχτή γραμμή με τον πνευματικό όπου οι ερωτήσεις με σειρά προτεραιότητας απαντώνται στο τέλος της κάθε ομιλίας  του πάτερ Νικηφόρου αλλά και ο διαδικτυακός προγραμματισμός των πιστών για δια ζώσης συνάντηση με τον πνευματικό.
Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμ. Νικηφόρος Κοντογιάννης (κατά κόσμον Νικόλαος) γεννήθηκε στη Λάρισα το 1951. Το 1969 τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο Α’ Λύκειο Λαρίσης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ποιμαντικής – Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, είναι το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά του Θεμιστοκλέους και Ολυμπίας Κοντογιάννη, με καταγωγή από το χωριό Πάδες Κονίτσης Ν. Ιωαννίνων. Στα παιδικά του χρόνια έζησε υπό την καθοδήγηση του Αρχιμ.Ανάργυρου Σταματόπουλου και ως νέος γνώρισε τον πνευματικό του καθοδηγητή Αρχιμ. Αθανάσιο Μυτιληναίο. Το 1970 διορίζεται Κατηχητής της Ι.Μ.Λαρίσης και Πλαταμώνος από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Πλαταμώνος Θεολόγο. Στη συνέχεια, το 1973 κείρεται μοναχός στην Ι. Μονή Κομνηνείου (Άγ. Δημήτριος)  Στομίου Λαρίσης, με γέροντα τον Αρχιμ.Αθανάσιο Μυτιληναίο και λαμβάνει το όνομα Νικηφόρος.

Το 1974 χειροτονείται διάκονος από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Πλαταμώνος Θεολόγο και διακονεί στον Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Λαρίσης, ενώ το 1976 επί Μητροπολίτου Λαρίσης και Πλαταμώνος Σεραφείμ αναλαμβάνει τη διακονία στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Στομίου Λαρίσης. Συγκεκριμένα, το 1978 επί Μητροπολίτου Λαρίσης και Πλαταμώνος Σεραφείμ εκλέγεται υπό της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Κομνηνείου Στομίου Λαρίσης παμψηφεί Ηγουμενοσύμβουλος.
Το 1992 ως διάκονος του Μητροπολίτου Λαρίσης και Πλαταμώνος Θεολόγου του ανατίθεται η διοργάνωση, σε συνεργασία με τον Ιεροκήρυκα Αρχιμ. Ιγνάτιο Μανδελίδη, του Φιλοπτώχου, των Κατηχητικών Σχολείων, των Κατασκηνώσεων, τη φροντίδα των ασθενών και των φυλακισμένων και τη νεανική Συντροφιά «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», με την οποία διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις με μαθητές και φοιτητές. Συγκροτεί χορωδία και εκδίδει τη μαγνητοφωνημένη κασέτα «Θεοφρούρητη Πατρίδα» με  πατριωτικά τραγούδια. Την ίδια περίοδο η προσωπική του γνωριμία με τους Αγίους Παΐσιο Αγιορείτη, Εφραίμ Κατουνακιώτη και Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη γίνεται αφορμή να διδαχθεί πάρα πολλά.

Το 1997 χειροτονείται πρεσβύτερος, υπό του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αγαθονίκου και τοποθετείται πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πλαταμώνος και παράλληλα θεμελιώνει τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Πλαταμώνος και διαμορφώνει τον περιβάλλοντα χώρο. Από το 1998 έως το 2015 εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό «Περίπατοι στη ΓΑΛΙΛΑΙΑ». Το 2001 διορίζεται Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Στα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής του συγκαταλέγεται ότι το 2002, με τις ευλογίες του Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνατίου, διοργανώνει συναντήσεις-ομιλίες για νέους και νέες οικογένειες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λάρισας, του Εξ΄ Ιωαννίνων. Το 2005 ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος τον διορίζει προϊστάμενο του Ιερού Ναού Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Λαρίσης και του αναθέτει την Ποιμαντική διακονία του Καταστήματος Κράτησης Λαρίσης.

Από το 2005 έως σήμερα διοργανώνει στην Ενορία του, σε συνεργασία με εθελοντές της Ενοριακής Συντροφιάς, Ενοριακά Συσσίτια, Παντοπωλείο, Ιματιοθήκη, Ιατρείο, Φαρμακείο (συλλέγοντας και διανέμοντας μέχρι σήμερα περίπου 10.670 σκευάσματα). Από το 2005 είναι υπεύθυνος Πνευματικός των Εβδομαδιαίων Συνάξεων της Ενορίας του Ι.Ν. Μεγαλομ. Αγ. Γεωργίου Λαρίσης αναλύοντας αγιογραφικά, πατερικά, οικογενειακά και άλλα θέματα.

Το 2010 ξεκίνησε την ανακαίνιση-επέκταση του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Λαρίσης, δημιουργώντας  αίθουσα Κατηχητικών Σχολείων, το Αρχονταρίκι «Κιβωτός», τον αμφιθεατρικό Γυναικωνίτη και την ανάπλαση της αυλής που την στολίζει η Φιάλη Αγιασμού «Ζωοδόχος Πηγή» και ανέλαβε τη φροντίδα για την ανέγερση Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Λουκά τον Ιατρό συγκροτώντας Ερανική Επιτροπή.

Το 2011 μεριμνά και ανεγείρει το Ι. Παρεκκλήσι του Αγ.Νεκταρίου, στην Οδό Ερετρείας, και το οποίο θεμελίωσε και τέλεσε τα Θυρανοίξια ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιγνάτιος. Το 2013 δημιουργεί, με εθελοντές της Ενοριακής Συντροφιάς, την Ιστοσελίδα www.galilea.gr καθώς και το 24ωρο Διαδικτυακό Ραδιόφωνο με ζωντανές αναμεταδόσεις των Ιερών Ακολουθιών.

Ακόμη, το 2015 εκδίδει το βιβλίο «ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ ΚΥΡΙΕ» με 188 Προσευχές από το Ψαλτήρι και κάθε χρόνο εκδίδει το Ημερολόγιο της Ενορίας και κυκλοφορεί dvd με  τίτλο «Ο Λόγος Σαρξ εγένετο», προσεγγίζοντας αγιογραφικά, πατερικά και ιατρικά το ερώτημα «Πώς εκ Γυναικός Ανήρ άνευ ανδρός;».

Το 2015 ιδρύει τη Φιλαρμονική και τη Χορωδία της Εκκλησιαστικής Συντροφιάς του Ι.Ναού Μεγ. Αγ. Γεωργίου Λαρίσης. Το 2020 αξιοποιεί επιθυμία μελών της Εξωτερικής Φρουράς Καταστήματος Κράτησης Λαρίσης και με τη συνδρομή δωρητών ανεγείρει το Ι.Παρεκκλήσι του Αγ. Λογγίνου στην αυλή του Καταστήματος το οποίο, εντός του 2020, θεμελιώνει ο Μητρoπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Σεβ. κ.Ιερώνυμος.

Το 2021 συγγράφει ποιήματα για την επέτειο των 200 χρόνων από την απελευθέρωση του 1821, τα οποία Μέλη της Ενοριακής Συντροφιάς μελοποίησαν και εκτελούνται από τη Φιλαρμονική και τη Χορωδία της Ενορίας, ενώ  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.Ιερώνυμος τον διορίζει Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Η φράση που συνοδεύει τον πάτερ σε κάθε στιγμή της ζωής του είναι «Η πίστη μας να μην είναι θεωρητική αλλά πρακτική, που θα εκφράζεται μέσα από την αγάπη μας προς τον άλλον» σε συνδυασμό με τις πράξεις του τον κάνουν αναμφίβολα να αποτελεί ένα από τα σημαντικά πρόσωπα του 2021 της πόλης. Άλλωστε όταν η εκκλησία ενώνει την νεολαία, την πίστη, την τεχνολογία και την αγάπη γίνονται αληθινά θαύματα.

Πηγή: larissanet.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Φαί στους αναξιοπαθούντες δέσποτα φαγάκι και Nutricia

    1. ΤΟ ΧΟΥΜΕ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΗ ΛΑΘΡΟΠΟΥΤΣΑ

Comments are closed.