Πώς σώθηκε από λουκέτο η ελληνική βιομηχανία παπουτσιών με ιστορία ενός αιώνα

Κοινοποίηση:
feidas1

Ανάσα στην ιστορική υποδηματοποιία Φειδάς, που το 2019 συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής, προσφέρει το Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφασή του που εκδόθηκε στις αρχές Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε χθες στο ΓΕΜΗ. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη τι θα γίνει με την προσημείωση ακινήτου της από την Εφορία, το οποίο συνδέεται με τη νέα χρηματοδότηση. Το εν λόγω ακίνητο αποτελεί μέρος της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές και δη με τις τράπεζες που το έχουν εγγράψει με πρώτη προσημείωση προκειμένου να προχωρήσουν στη νέα χρηματοδότηση της εταιρείας ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Νομικοί κύκλοι ανέφεραν στο Capital.gr, πως η απόφαση του Πρωτοδικείου, μέσω της οποίας διευθετούνται οι οφειλές της επιχείρησης προς τους πιστωτές της, ανοίγει τον δρόμο για να ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος, χωρίς πάντως να αποκλείουν το ενδεχόμενο η λύση να δοθεί από άλλο δικαστήριο.

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα της Φειδάς, το σχέδιο εξυγίανσης που ενέκρινε το Πρωτοδικείο, προβλέπει τη μεταμόρφωση της Φειδάς από μια αμιγώς παραγωγική εταιρεία, σε εμπορική και παραγωγική εταιρεία, προκειμένου να καρπωθεί το κομμάτι που της αναλογεί από την “πίτα” των 600-700 εκατ. ευρώ, που αποτιμάται η αγορά υποδημάτων σε τιμές λιανικής και περί τα 300-350 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής. Για να γίνει αυτό η εταιρεία, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη φιλοσοφία που στόχευε μόνο σε άνδρες και γυναίκες άνω των 40 ετών. Σημειώνεται πως οι πωλήσεις της Φειδάς που κορυφώθηκαν τα έτη 2008 και 2009, όταν ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ, υποχώρησαν το 2015 σε 8,2 εκατ. ευρώ.

Η αλλαγή δεν αφορά μόνο την εμπορική πολιτική αλλά και την τιμολογιακή πολιτική της, μέσω της αύξησης της καθαρής μέσης τιμής χονδρικής κατά 1 ευρώ κάθε χρόνο την περίοδο 2018-2021 και τη σταδιακή μείωση του κόστους παραγωγής ανά ζεύγος υποδημάτων στα 20 ευρώ στον τρίτο χρόνο εφαρμογής του σχεδίου, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά τα προϊόντα. Παράλληλα στο σχέδιο επισημαίνεται η ανάγκη για εξαγωγές, για δημιουργία και προώθηση νέων προϊόντων και νέων μοντέλων υποδημάτων, και πωλήσεων μέσω των εταιρικών καταστημάτων, μέσω e-shop και μέσω καταστημάτων τρίτων.

Απώτερος στόχος η παραγωγή να ξεκινήσει να αυξάνεται από το 2018 και μετά, προκειμένου να διπλασιαστεί σε 6 χρόνια, και σε βάθος 12ετίας η εταιρεία να εμφανίσει την κερδοφορία που είχε το 2008. Δηλαδή από ζημιές 1,347 εκατ. ευρώ το 2017,  το 2018 εκτιμάται ότι αυτές θα περιοριστούν στα 567.333 ευρώ, ενώ από το 2019 έως το 2029 η εταιρεία εκτιμάται ότι θα εμφανίζει συνεχόμενα κέρδη, φθάνοντας τα 11,995 εκατ. ευρώ με βάση το αισιόδοξο σενάριο ή τα 8,566 εκατ. ευρώ με βάση το πιο απαισιόδοξο, στο τέλος της περιόδου εξυγίανσης.

Σε ότι αφορά τη διευθέτηση των οφειλών της προς του πιστωτές της, το σχέδιο προβλέπει την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, με διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, σε 180 δόσεις για τις οφειλές που είχαν γεννηθεί έως τις 30/4/2017. Οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Ελληνικό Δημόσιο από 1/5/2017 έως την έκδοση της απόφασης ρυθμίζονται σε 90 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ενώ τυχόν υποχρεώσεις που θα προκύψουν από μελλοντικούς ελέγχους για το χρονικό διάστημα μέχρι 30/4/2017 διαγράφονται.

Image result for φειδας παπουτσια

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη απόφαση είναι ότι το Πρωτοδικείο δέχεται την “επιμήκυνση” στην αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, δηλαδή πέραν του “ορίου” των 120 δόσεων (σ.σ. ισχύει στον εξωδικαστικό μηχανισμό), όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Μαρινόπουλος. Αριθμό δόσεων βέβαια που και το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είχε δεχθεί με σχετικό πρακτικό του κατά το παρελθόν για περιπτώσεις εταιρειών που ακολουθούν τη διαδικασία εξυγίανσης. Οι υποχρεώσεις προς τις Τράπεζες θα αποπληρωθούν σε εξαμηνιαίες δόσεις με έσχατη ημερομηνία εξόφλησης την 31/12/2029.

Για την επίτευξη της συμφωνίας, η διοίκηση της Φειδάς, έχει δώσει εμπράγματες εξασφαλίσεις επί του εργοστασίου της και συγκεκριμένα προσημείωση υποθήκης προς την Alpha Bank, ποσού 4 εκατ. ευρώ,  προσημείωση υποθήκης υπέρ της Alpha Bank ποσού, 366.666 ευρώ, προσημείωση υποθήκης υπέρ της Εθνικής Τράπεζας,  366.666 ευρώ και προσημείωση υποθήκης υπέρ της Πειραιώς ποσού 366.666 ευρώ. Επί του ίδιου ακινήτου προς εξασφάλιση των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου έχει εγγραφεί και προσημείωση ποσού 4,041 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή – λογιστή (Ιούλιος 2017), οι οικονομικές υποχρεώσεις της διαμορφώθηκαν στις 30/4/2017 σε 24,998 εκατ. ευρώ δανειακές υποχρεώσεις, 3,318 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς προμηθευτές, 3,357 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς το Ελληνικό Δημόσιο 707.337 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και 447.234 ευρώ προς το προσωπικό, ενώ οι απαιτήσεις της έναντι τρίτων ανέρχονταν στα 9,846 εκατ. ευρώ.

Πηγή; capital.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: