Πως ο “μαύρος χρυσός” αλλάζει τη ροή της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας!

Κοινοποίηση:
πετρελαιο1

Μαθήματα για να μην ξεχνάμε..

Υπάρχουν στιγμές στη σύγχρονη ιστορία του ανθρώπου που μια κατάσταση, μια εξέλιξη, ένα προϊόν ή τέλος πάντων μια ανθρωπινή δραστηριότητα έχει στιγματίσει το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και έχει προκαλέσει αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη που κρατούν δεκαετίες ή για πάντα!! Ένα τέτοιο  παράδειγμα είναι ο περίφημος «μαύρος χρυσός» ή στην καθομιλουμένη, το πετρέλαιο!

Η ιδιομορφία του πετρελαίου σε σχέση με άλλα βασικά προϊόντα, είναι φυσικά η ζήτηση του, η οποία είναι σταθερή ( αφού σταθερές είναι οι ανάγκες ). Μία σύγκριση αυτών που καταγράφονται σήμερα στην αγορά πετρελαίου και εκείνων που έγιναν μερικές δεκαετίες πριν είναι αρκετές για να κατανοήσει κανείς την παντοδυναμία των αγορών…

Στις 6 Οκτωβρίου, 1973, η Αίγυπτος και η Συρία ξεκίνησαν μια αιφνιδιαστική επίθεση κατά του Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως σύμμαχος του Ισραήλ, προχώρησαν στον εφοδιασμό του στρατού του και μέσα σε μια εβδομάδα από την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ ανέτρεψε υπέρ του την κατάσταση . Σε απάντηση σε αυτό, τα μέλη του ΟΠΕΚ προχώρησαν σε εμπάργκο ( 16 Οκτωβρίου) με τη σταθερή μείωση της παραγωγής πετρελαίου.

Αν και ο πόλεμος τελείωσε στις 26 Οκτωβρίου, οι άραβες παραγωγοί συνέχισαν να μειώνουν την παραγωγή. Στις 18 Μάρτη 1974, το εμπάργκο έληξε. Τα αποτελέσματα του εμπάργκο ήταν εκτεταμένα. Η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε ραγδαία, από περίπου 3 δολάρια το βαρέλι σε περισσότερα από 12. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η έλλειψη πετρελαίου εμφανίστηκε γρήγορα και αρκετά κράτη έθεσαν περιορισμούς στη χρήση της ενέργειας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ανάγκες τους.

Σήμερα ζούμε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Το 2015 οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά 34%, με το βαρέλι να κοστίζει ήδη μόλις 37 δολάρια και σύμφωνα με τους ειδικούς οι πτωτικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου αναμένεται να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια. Το παράξενο της ιστορίας είναι  ότι σημαντικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες συγκλονίζονται από κρίσεις και διενέξεις. Θα περίμενε κανείς ότι η ανησυχία για την τροφοδοσία με πετρέλαιο θα οδηγούσε τις τιμές σε άνοδο. Όμως συμβαίνει το αντίθετο. Λόγω μεγάλης προσφοράς και χαμηλής ζήτησης οι αγορές αντιδρούν με χαλαρότητα σε ειδήσεις από τις εστίες κρίσεων.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: