Είναι δύσκολο το πρωινό ξύπνημα αλλά όχι να πάθουμε κατάθλιψη κιόλας!Δεν αξίζει.
Με το να κερδίσουμε λίγα λεπτά ύπνου δεν κερδίζουμε τίποτα.Στην πραγματικότητα όταν πατάμε το πλήκτρο της αναμονής στο ξυπνητήρι μας κάθε πρωί βάζουμε σε αναμονή τη ζωή μας. Αυτό επισημαίνει ο ψυχολόγος Χαλ Έλροντ, ο οποίος επισημαίνει ότι όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά που λέμε στον εαυτό σας για τον ύπνο είναι πιο ισχυρά από τον πραγματικό ύπνο. Για παράδειγμα όταν την επόμενη μέρα θα σηκωθούμε για να πάμε εκδρομή, ή για να γιορτάσουμε ένα σημαντικό γεγονός, τότε δεν μας πειράζει το ξυπνητήρι κι ας έχουμε κοιμηθεί ελάχιστα.
Αίσθημα ξεκούρασης ή κούρασης. Για όλα φταίει η αυθυποβολή
Το θέμα, σύμφωνα με τη θεωρία του, είναι τι θα «πούμε» στον εαυτό μας. Ένα πείραμα που έκανε ο ίδιος στον εαυτό του έδειξε ότι όσες ώρες κι αν είχε κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ, αν είχε πείσει από το προηγούμενο βράδυ τον εαυτό του ότι την επομένη θα ξυπνούσε κουρασμένος όντως ξυπνούσε εξαντλημένος και ένιωθε ότι οι ώρες δεν του έφταναν για να ξεκουραστεί. Στη ουσία είχε αυθυποβάλει τον εαυτό του κα ξυπνούσε κουρασμένος. Ακριβώς το ίδιο όμως συνέβαινε και όταν έπειθε τον εαυτό του ότι θα ξυπνήσει ξεκούραστος. Την επόμενη μέρα άσχετα με τις ώρες ύπνου του ξυπνούσε και ένιωθε μια χαρά, χαρούμενος και ξεκούραστος.
Σύμφωνα με τις συμβουλές του ίδιου, καλό θα είναι να αποφεύγουμε να πατάμε την αναμονή στο ξυπνητήρι μας. Τι θα πρέπει να κάνουμε; Να βάζουμε ένα στόχο για τον οποίο θέλουμε να σηκωθούμε την επόμενη ημέρα. Αυτό θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την όποια δυσκολία, να έχουμε μια ευχάριστη ημέρα και παραγωγική και να αποφύγουμε την πιθανότητα να πάθουμε κατάθλιψη.