Οξύτατη επίθεση κατά της Ελλάδας έκανε η Σλοβενία των 2 εκατ κατοίκων για το θέμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού.
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, είπε χαρακτηριστικά πως «οι Έλληνες δεν φυλάσσουν επαρκώς τα σύνορα του χώρου Σένγκεν», αν και παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι δύσκολη.
«Αλλά λαμβάνουν οικονομική βοήθεια και στήριξη για το έργο της αστυνομίας χωρίς όμως να τη χρησιμοποιούν», φρόντισε να προσθέσει.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Σένγκεν ο Σλοβένος Πρωθυπουργός είπε πως δεν το αποκλείει. «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να μη δείχνει υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση, τότε τα υπόλοιπα μέλη του Σένγκεν πολύ σύντομα θα εξετάσουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο, γιατί πρόκειται για ζήτημα υπαρξιακό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τσέραρ παρόλα αυτά παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη έχει ανθρωπιστικό καθήκον να δέχεται πρόσφυγες, αλλά «αν έρθουν πολλοί δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τους ενσωματώσουμε, θα περιθωριοποιηθούν κοινωνικά και η επιβάρυνση των πολιτών θα είναι μεγάλη, κι αυτό θα οδηγήσει σε εντάσεις με τους πρόσφυγες».
Τέλος ο Τσέραρ εξέφρασε το άγχος και το φόβο του για ενδεχόμενο άνοιγμα των συνόρων από πλευράς Σκοπίων καθώς τότε «Θα υπάρξει κίνδυνος ενός ντόμινο, γιατί η Αυστρία θα πρέπει να κλείσει τα σύνορά της, μετά η Κροατία και η Σερβία και τελικά και η ΠΓΔΜ θα αναγκαστεί να κλείσει και τα δικά της, ειδάλλως θα έρθουν πολλοί πρόσφυγες σε αυτές τις χώρες», αναφέρει.