ΠΟΥΤΙΝ: Eχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για το τέλος του συριακού πολέμου

Κοινοποίηση:
poutin-echoun-dimiourgithi-proypothesis-gia-telos

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε από την Άγκυρα, όπου βρίσκεται για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι έχουν δημιουργηθεί οι de facto προϋποθέσεις για το τέλος του συριακού πολέμου.

Πρόσθεσε ότι ήταν ένα “θέμα κρίσιμης σημασίας” όχι μόνο για τον Συριακό λαό και τη Μέση Ανατολή, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, καθώς δημιούργησε το απαραίτητο κλίμα για τους συριακούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Ερντογάν επίσης αξιολόγησε θετικά την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία λέγοντας ότι είναι «ευτυχισμένος» με την πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες στην Αστάνα. Πρόσθεσε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις “ενισχύουν την ειρήνη”.

Είπε περαιτέρω ότι οι εγγυητές της διαδικασίας της Αστάνα, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ρωσίας, θα πρέπει τώρα “να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης”.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα «δεσμεύονται στην πολιτική λύση της συριακής κρίσης».
Μιλώντας για διμερείς σχέσεις, οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να αρθούν περαιτέρω τα διάφορα εμπόδια που εμποδίζουν το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Ο Πούτιν δήλωσε ιδιαίτερα ότι η επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων τους έχει ήδη επιτρέψει την άρση όλων των περιορισμών για τα τουρκικά αγροτικά προϊόντα για τη ρωσική αγορά. Είπε ότι οι γεωργικές εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 58% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 ως αποτέλεσμα αυτής της μετατόπισης της πολιτικής.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Μόσχα και η Άγκυρα έχουν θέσει ως στόχο την επίτευξη διμερών συναλλαγών ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, από την πλευρά του αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Ιρακινών κούρδων, τόνισε ότι αυτό είναι παράνομο. Προειδοποίησε ακόμα την Κουρδική Περιφερική Κυβέρνηση (KRG) στο βόρειο Ιράκ να μην κάνει «μεγαλύτερα λάθη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: