Πουέρτο Ρίκο: Ένα παράδειγμα προς…”αποφυγή” για την Ελλάδα!

Κοινοποίηση:
590_4d4003f268c07ac123ab78340f4d4c07

Μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά υπάρχουν ομοιότητες

 Μερικά πράγματα και καταστάσεις ακόμη κι αν συμβαίνουν στην άλλη του κόσμου, μπορεί να επηρεάσουν τη ,μικρή και όμορφη χώρα μας με τρόπους που ενδέχεται να ξεπεράσουν τη φαντασία μας! Ας δούμε μια πικρή ιστορία χρήματος και ατελείωτων οφειλών!

Κάποια, πρόσφατη στιγμή, το υπερχρεωμένο Πουέρτο Ρίκο, έπεισε μερικά από τα μεγαλύτερα hedge funds της Αμερικής να του δανείσουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα κίνητρα για εκείνα ήταν πολλά, καθώς θα είχαν απόδοση 20% ενώ, σύμφωνα με το Σύνταγμά του, το Πουέρτο Ρίκο όφειλε να τους δώσει απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε άλλης πληρωμής, ακόμη κι αν αυτή ήταν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων ή η μισθοί των δασκάλων.

Ωστόσο, μόλις λίγους μήνες αργότερα η χώρα στέρεψε και πάλι από ρευστό και η σχέση της ανάμεσα στην αμερικανική κτήση και τους επίδοξους σωτήρες της καταστράφηκε.

Τη θέση της είχε καταλάβει μια ασυνήθιστη πολιτική και οικονομική μάχη για το μέλλον του Πουέρτο Ρίκο.

Επιφανειακά το ζήτημα αφορά στο αν το Πουέρτο Ρίκο έχει δικαίωμα πτώχευσης και προστασίας από τους πιστωτές του, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τα δισεκατομμύρια δολάρια των επενδυτών. Αποτελεί όμως ένα τεστ που θα αποδείξει αν η ανερχόμενη τάξη των βαθύπλουτων Αμερικανών έχει τη δύναμη να κατευθύνει την τύχη του εδάφους όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Επιχειρώντας να αποτρέψουν κάθε πρόταση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις επενδύσεις τους, hedge funds και χρηματοπιστωτικές εταιρείες συσπειρώθηκαν και πληρώνουν δεκάδες πρόσωπα με επιρροή , ενώ έχουν σχηματίσει συμμαχίες με ακτιβιστές του Tea Party.

Όπως όμως είδαμε, η προσδοκώμενη ανάκαμψη δεν ήρθε για το Πουέρτο Ρίκο και τα 3,5 δισ. δολάρια εξανεμίστηκαν με τη χώρα να χρωστά πλέον 70 δισεκατομμύρια, χρέος μεγαλύτερο από όλες τις ΗΠΑ πλην δύο. Περίπου το 1/3 από αυτά, το οφείλει σε hedge funds.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: