ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Πώς μετατρέπεται η αναπηρική σύνταξη σε σύνταξη γήρατος…

Κοινοποίηση:
4

Με την εγκύκλιο Φ.10035 /34505/948/2017 του Υπουργείου Εργασίας, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με τη μετατροπή της αναπηρικής σύνταξης σε σύνταξη γήρατος.

Συγκεκριμένα παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με ειδικές προνομιακές διατάξεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ασφαλισμένους των ασφαλιστικών Οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξαρτήτως ηλικίας, με 15 έτη ασφάλισης ή εφόσον πρόκειται για ασφάλιση υπολογιζόμενη από τον οικείο φορέα σε ημέρες, με 4050 ημέρες ασφάλισης, εφόσον πάσχουν από συγκεκριμένης και οριζόμενης από τις παραπάνω διατάξεις μορφής αναπηρία. Το ποσόν της σύνταξης καθορίζεται ίσο προς αυτό που αντιστοιχεί σε 10.500 ημέρες ή 35 έτη ασφάλισης.

→ Σε ότι αφορά τη δυνατότητα μετατροπής σύνταξης αναπηρίας σε σύνταξη γήρατος με τις παραπάνω προνομιακές διατάξεις τονίζεται ότι δεν υπάγονται συνταξιούχοι που κατά τη συνταξιοδότησή τους λόγω αναπηρίας, δεν είχαν συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση και δεν έπασχαν από τις συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά απέκτησαν την πάθηση- αναπηρία μεταγενέστερα του χρόνου συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: