ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!! Έρχεται καταιγίδα ελέγχων από την εφορία και πρόστιμα φωτιά…

Κοινοποίηση:
An male accountant at telephone  preparing income taxes

Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν εκκρεμότητες με την εφορία, θα υποστούν τους επόμενους μήνες εξονυχιστικούς ελέγχους και θα χρειασθεί να “δικαιολογήσουν τα… αδικαιολόγητα” για αποφύγουν τον καταλογισμό πρόσθετων φόρων και να γλιτώσουν ανάλογα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Μέχρι την επόμενη Τρίτη, οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα της ΑΑΔΕ πρέπει να αδειάσουν τα συρτάρια τους, κοινοποιώντας όλες εντολές φορολογικών ελέγχων που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς και παρέμεναν θαμμένες στα συρτάρια.

Βάσει των νέων διατάξεων, από τις 9 Μαΐου όλες οι εντολές ελέγχου πρέπει να κοινοποιούνται στον φορολογούμενο υποχρεωτικά εντός 5 εργάσιμων ημερών από την έκδοσή τους.

Όσοι λάβουν το ραβασάκι από την εφορία, ή κληθούν να το παραλάβουν από την οικεία ΔΟΥ, έχουν περιθώριο 30 ημερών να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση και να αποδεχτούν το πρόστιμο, το οποίο μπορεί να μειωθεί κατά 40%.

Ειδικότερα ο φορολογούμενος που θα λάβει εντολή ελέγχου μπορεί να υποβάλει τροποποιητική δήλωση και να αποκαλύψει τα εισοδήματα που είχε αποκρύψει αρχικά. Στην περίπτωση που από την τροποποιητική δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς καταβολή, η εφορία επιβάλει τα υψηλότερα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία και δεν περιορίζεται στο πρόστιμο της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Ο ελεγχόμενος φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το σύνολο του φόρου που θα καταλογιστεί, εντός 30 ημερών από τη βεβαίωση, ώστε να εξασφαλίσει έκπτωση 40% επί των προστίμων.

Η έκπτωση δεν ισχύει σε περιπτώσεις παρακρατούμενων φόρων όπως είναι ο ΦΠΑ και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

depositphotos.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: