ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ; Πόσο αδιάβλητη είναι η λοταρία των αποδείξεων τελικά;

Κοινοποίηση:
Multicoloured lottery or bingo balls

Λογισμικό κρυπτογράφησης αυξημένης ασφαλείας χρησιμοποιούν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να διενεργούν τις κληρώσεις της λοταρίας αποδείξεων.

Ο πάροχος της συγκεκριμένης κρυπτο-τεχνολογίας είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων , οργανισμός του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η εφαρμογή του Ινστιτούτου δέχεται το συνολικό πλήθος των λαχνών που συμμετέχουν στην κλήρωση, καθώς και το πλήθος των λαχνών που κληρώνονται και επιστρέφει ισάριθμο πλήθος τυχαία επιλεγμένων αριθμών χωρίς επανάληψη στο εύρος από ένα έως τον πληθάριθμο του συνόλου των λαχνών που συμμετέχουν στη κλήρωση

Χθες έγινε γνωστό πως στην πρώτη δημόσια κλήρωση αφορούσε σε 8.254.535 συναλλαγές, που αντιστοιχούν σε 4.556.328 ΑΦΜ και ήταν συνολικής αξίας 2.093.786.015,92 ευρώ, ενώ κληρώθηκαν 1.074.332.777 λαχνοί.

Για τη διασφάλιση της τυχαιότητας στην επιλογή των αριθμών η εφαρμογή αξιοποιεί την παραγωγή τυχαίων αριθμών από κρυπτογραφικά ασφαλείς γεννήτριες ψευδοτυχαίων αριθμών των οποίων η αποτελεσματικότητα είναι ευρέως αποδεκτή και τεκμηριωμένη. Οι αλγόριθμοι αυτοί εγγυώνται ότι το αποτέλεσμα που παράγουν δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, ούτε να προβλεφθεί.

Bάσει των προδιαγραφών που έχουν θέσει η ΑΑΔΕ και η ΓΓΠΣ η εφαρμογή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων διασφαλίζει αφενός πως οι κληρωθέντες αριθμοί φυλάσσονται διατεταγμένοι σύμφωνα με τη σειρά της κλήρωσης, αφετέρου πως αποθηκεύονται τα φίλτρα τυχαιότητας κάθε κλήρωσης, ώστε να είναι δυνατή η αναπαραγωγή της κλήρωσης, εαν αυτό απαιτηθεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: