Ποιες αλλαγές έρχονται στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος…

Κοινοποίηση:
1

Άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία ή ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, αποτελούν σήμερα τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο έναντι του κανονικού τιμολογίου.

Για αυτές τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες το κόστος ρεύματος είναι έως και 70% φθηνότερο έναντι του βασικού τιμολογίου που υπάρχει σήμερα στη ΔΕΗ.

Και όμως. Χιλιάδες νοικοκυριά που δοκιμάζονται από την κρίση αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτήν τη χαμηλή χρέωση και έχουν συσσωρεύσει χρέη έναντι της ΔΕΗ.

Ένας στους δύο

Συνολικά το κοινωνικό τιμολόγιο σήμερα απολαμβάνουν περίπου 700 χιλιάδες καταναλωτές. Με βάση τα στοιχεία σοκ της διεύθυνσης εμπορίας της ΔΕΗ, περίπου οι μισοί εξ αυτών, περίπου 340 χιλιάδες δικαιούχοι του ΚΟΤ εμφανίζουν υπερήμερους λογαριασμούς απέναντι στη ΔΕΗ.

Παράδειγμα

Οικογένεια με άνεργους γονείς και εισόδημα μικρότερο από 12 χιλιάδες για κατανάλωση 800 κιλοβατώρες σε μονοφασική παροχή, καλείται να πληρώσει στο τετράμηνο 24,9 ευρώ (22,1 ευρώ χρέωση ενέργειας συν 2,77 πάγιο, χωρίς τις υπόλοιπες χρεώσεις, τέλη και φόρους όπως δίκτυο, ΕΤΜΕΑΡ, ΕΡΤ, δημοτικά τέλη, ΦΠΑ κλπ). Εάν το ίδιο νοικοκυριό δεν ήταν στο ΚΟΤ θα πλήρωνε 77,2 ευρώ.

Εντούτοις παρά το γεγονός ότι το κόστος είναι σημαντικά μειωμένο, σχεδόν ένας στους δύο από τους 700 χιλιάδες δικαιούχους του ΚΟΤ αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό του.

Δεν κόβεται το ρεύμα

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, το ρεύμα για τους δικαιούχους του ΚΟΤ δεν κόβεται. Και αυτό διότι υπάρχει σε ισχύ απόφαση του ΔΣ από το 2013 που έχει παγώσει τις αποκοπές στους δικαιούχους του ΚΟΤ.

Έρχονται αλλαγές

Όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο ενέργειας, το κοινωνικό τιμολόγιο θα αλλάξει και θα προβλέπει ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις που θα φτάνουν το 80%, ωστόσο τα κριτήρια υπαγωγής θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά και θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας του δικαιούχου.

Σήμερα υπάρχουν 6 κατηγορίες δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου:

  1. Άτομα με δηλωμένο εισόδημα μικρότερο από 12 χιλιάδες ευρώ (αυξημένο κατά 3 χιλιάδες για κάθε παιδί, έως δύο παιδιά)
  2. Γονείς με 3 τέκνα και δηλωμένο εισόδημα μικρότερο από 23.500 ευρώ
  3. Άνεργοι για τουλάχιστον 6 μήνες το προηγούμενο έτος με εκκαθαρισμένο εισόδημα το προηγούμενο έτος έως 12 χιλιάδες ευρώ
  4. Άτομα με αναπηρία 67% ή οικογένειες με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και ετήσιο εισόδημα έως 23500 ευρώ
  5. Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης για να ζήσουν με εισόδημα μικρότερο από 30 χιλιάδες ευρώ
  6. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 3 μήνες με συνολικό εισόδημα μικρότερο από 12 χιλιάδες.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: