Πιο χαμηλά για την πατρίδα μας δεν έχει! Έτσι θα μας “εποπτεύουν” οι Βρυξέλλες από τους χρόνου!

Κοινοποίηση:
7

Στην υιοθέτηση ενός νέου μηχανισμού που θα διέπει και ταυτόχρονα θα καθορίζει την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης, προσανατολίζονται οι Βρυξέλλες.

 

Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός νέου πλαισίου επιτήρησης της Ελλάδας, που δεν θα έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά, δεν θα προβλέπει νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, αλλά θα διασφαλίζει την δημοσιονομική «εγκράτεια» της Αθήνας.

Το πλάνο των Βρυξελλών για την «επόμενη μέρα»

Αυτή η πρώιμη ιδέα, που μοιάζει με πρώτη ανάγνωση, με γρίφο σε ότι αφορά στην υλοποίησή της, έχει συγκεκριμένες σταθερές. Οι Ευρωπαίοι κρίνουν ότι τα υπάρχοντα «εργαλεία» και οι σχετικές «συνταγές» που βρίσκονται στο τραπέζι και έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, δεν αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση για την Ελλάδα.

Βλέπουν, μάλλον αρνητικά το ενδεχόμενο εφαρμογής λύσης, που ακούει στο όνομα “προληπτική πιστωτική γραμμής” και εμπεριέχει χαρακτηριστικά… μνημονίων, ενώ παράλληλα απορρίπτουν και τη λύση της εποπτείας, που έχει εφαρμοστεί σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως οι Ισπανία και Πορτογαλία, μετά τη λήξη των δικών τους μνημονίων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένας νέος μηχανισμός, που θα συνδυάζει τα εποπτικά χαρακτηριστικά, χωρίς μνημονιακού τύπου συμφωνίες και θα αποτελεί το «όχημα» προκειμένου η Αθήνα να βγει ξανά-άφοβα-στις αγορές.

Στην ατζέντα η γ’ αξιολόγηση

Ο Ντάισελμπλουμ έθεσε στη κυβέρνηση το παραπάνω ευρωπαϊκό πλάνο, το οποίο έχει ως σημαντική συνισταμένη και την προ των πυλών τρίτη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, χωρίς χρονοτριβές και αποκλίσεις.

Η επικείμενη νέα αξιολόγηση και τα παρελκόμενά της, έχουν επίσης κυρίαρχη θέση στη ατζέντα του Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: