Περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις γέννησαν τα έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
FD6E76A12411231C891CA60792F3437B

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις έχουν γεννήσει, έως τώρα τουλάχιστον, τα 2.891 κρατικά έγγραφα σχετικά με τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι στο Ντάλας το 1963, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ξημερώματα.

Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας ελπίζουν πως στα έγγραφα θα βρουν αποδείξεις ή έστω ενδείξεις για την ύπαρξη δεύτερου δολοφόνου, πέραν του Λι Χάρβεϊ Όζβαλντ, για κυβερνητική συνωμοσία, για εμπλοκή των κουβανικών και σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών ή για δάκτυλο του οργανωμένου εγκλήματος.

Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η απομαγνητοφώνηση κατάθεσης του πρώην διευθυντή της CIA Ρίτσαρντ Χελμς, τον Απρίλιο του 1975, όπου το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο κυριολεκτικά κόβεται στην ερώτηση για το εάν ο Όσβαλντ συνεργαζόταν με τη CIA.

«Υπάρχει οιαδήποτε πληροφορία που να σχετίζεται με τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι που με οποιονδήποτε τρόπο να καταδεικνύει ότι ο Λι Χάρβεϊ Όζβαλντ ήταν με κάποιο τρόπο πράκτορας της CIA ή πράκτορας μίας υπηρ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τελευταία σελίδα του εγγράφου.

Το έγγραφο μάλιστα δεν φαίνεται να έχει άλλες σελίδες, συνεπώς η έλλειψη στην τελευταία φαντάζει παράξενη.

Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης ένα υπόμνημα που έλαβε ο διευθυντής του FBI τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία του προέδρου, όπου αναφέρεται ότι δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας Cambridge News έλαβε 25 λεπτά πριν το χτύπημα τηλεφωνική προειδοποίηση ότι θα υπάρξουν «μεγάλες ειδήσεις».

Το άγνωστο πρόσωπο που κάλεσε τον δημοσιογράφο τον προέτρεψε να τηλεφωνήσει στην αμερικανική πρεσβεία και μετά το έκλεισε.

Σημερινή δημοσιογράφος της «Cambridge News» δήλωσε στο Associated Press ότι δεν υπάρχει κανένα εσωτερικό αρχείο για το τηλεφώνημα.

Σημειώνεται ότι αρκετές χιλιάδες έγγραφα δεν αποδεσμεύτηκαν σήμερα, μετά από ενστάσεις που εξέφρασαν στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μυστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο κ. Τραμπ τους έδωσε προθεσμία 180 ημερών να ελέγξουν εκ νέου τα έγγραφα, τα οποία στη συνέχεια θα δημοσιευτούν εκτός κι αν μπορεί να αποδειχτεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας ή διπλωματικής τάξης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: