Πέθανε ο πιο ισχυρός και πιο “συνεπής χρηματοδότης και παρασκηνιακός υποστηρικτής του Γεωργίου Παπαδόπουλου και της 21ης Απριλίου 1967”. Ο Λυκούργος Γαϊτανάρος πάει να βρει τον “φίλο του τον Παττακό”

Κοινοποίηση:
gaitanaros2

Ο Λυκούργος Γαϊτανάρος, η ζωντανή ιστορία της Καλαμάτας δεν είναι πλέον μαζί μας.

Πέρασε σήμερα στην Αιωνιότητα. Η απώλεια αυτής της εμβληματικής φυσιογνωμίας βύθισε την πόλη στο πένθος. Είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να ανταλλάξουμε πολλές φορές απόψεις μαζί του. Όπως άλλωστε και οι περισσότεροι των Καλαματιανών. Ήταν πάντα απόλυτος στα πιστεύω του χωρίς ήξεις αφήξεις και αυτό το εκτιμούσε ο συνομιλητής του έστω και αν διαφωνούσε μαζί του. Η τελευταία μας συνάντηση μαζί του ήταν πέρυσι τον Απρίλιο στο σαλόνι του REX λίγο πριν την παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Λιανού.
Ο Λυκούργος Γαϊτανάρος γεννήθηκε το 1927 στους Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης. Παντρεύτηκε την Φιλάνθη Καμαρινέα, την οποία “έχασε” το 2017 και μαζί απέκτησαν δυο παιδιά τον Παναγιώτη και τον Ιωάννη. Ο Επίτιμος Πρόεδρος της “Μαύρης Θύελλας” το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στη Β’ παθολογική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Η υγεία του είχε επιβαρυνθεί πάρα πολύ και τελικά έχασε τη μάχη σε ηλικία 91 ετών.

Ο δραστήριος επιχειρηματίας, τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου, με καταγωγή από τους Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης ήταν ο άνθρωπος που ανέβασε την Καλαμάτα στην Α’ εθνική για πρώτη φορά στην Ιστορία της το 1972, συνδέοντας το όνομά του με την πρώτη χρυσή εποχή της ασπρόμαυρης ομάδας. Μεταξύ άλλων, δώρισε στην τοπική κοινότητα των Δολών το κτήμα του στο οποίο βρέθηκε το σπήλαιο Λυκούργου που φέρει το όνομά του, και μεγάλη έκταση για τη δημιουργία ελικοδρομίου και κοιμητηρίου. Είχε επιδείξει σημαντικό επιχειρηματικό και φιλανθρωπικό έργο με τη συνεχή στήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας. Κατείχε εργοστάσιο εμφιάλωσης λαδιού καθώς και το 50% του ξενοδοχείου Pharae Palace στην Καλαμάτα.
Η Εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη στην Υπαπαντή και θα ακολουθήσει η ταφή στους Δολούς της Δυτικής Μάνης

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του!

Η είδηση από τοbeneas13.blogspot.gr

 

O Γαϊτανάρος, όμως ήταν και μια από τις πιο σημαντικές μορφές της “Επαναστάσεως των Απριλιανών του 1967”, όπως την αποκαλούσε ο ίδιος.

Σχετικό είναι το κείμενο που είχαμε λάβει από τον ίδιο για τους Απριλιανούς φίλους του, όπως τους αποκαλούσε ο ίδιος.

gaitanaros1

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967 – 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ

Παρόντες: Στέλιος Παττακός, Γιάννης Λαδάς, Δημήτρης Ζαγοριαννάκος, Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, Λυκούργος Γαϊτανάρος, Λεωνίδας Φωτάκος.

Τα τελευταία λόγια που είπε ο πρόεδρος αφού μας ασπάστηκε ήταν «να είστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός πριν παρέλθει εικοσαετία από σήμερα θα νοσταλγήσει την 21η Απριλίου», γεγονός που σήμερα επιβεβαιώνεται. Σήμερα έχουν παρέλθει 49 χρόνια και ο ελληνικός λαός πράγματι νοσταλγεί την εποχή της επταετίας. Οι άνθρωποι προσέφεραν τα πάντα και πέθαναν με καθαρά χέρια και αν δεν παρέμβαινε ο μακαριστός Χριστόδουλος (κείμενο με το τι του ζήτησε ο Γαϊτανάρος ακολουθεί στο τέλος του αρχείου, δημοσιευμένο) θα πέθαιναν όλοι μέσα στη φυλακή διότι αυτός ήταν που σκέφθηκε μετά την επίσκεψη που έκανε στη Μεσσηνία και τη συνάντηση που είχα μαζί του στα Αρφαρά, στα εγκαίνια της εκκλησίας του βουλευτή κ. Παπανικολάου, παρουσία του μακαριστού Δεσπότη μας Χρυσοστόμου Θέμελη, την αποφυλάκισή τους με την ανήκεστο βλάβη, μετά την άρνηση των Προέδρων της Δημοκρατίας κ. Καραμανλή και κ. Στεφανόπουλου. Ο δε κ. Καραμανλής πέταξε έξω από το γραφείο του την επιτροπή αμνηστίας, με την φράση «όταν είπα ισόβια εννοούσα ισόβια». Αλλά ευτυχώς ο μακαριστός Χριστόδουλος (άγια τα χώματά του) δεν υποχώρησε και έτσι πετύχαμε την ανήκεστο βλάβη. Ήταν έργο δικό του και του μακαριστού μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Θέμελη.

Σκεφθείτε ότι και σήμερα ακόμη ο Στέλιος Παττακός, 104 χρόνων κατάκοιτος είναι υποχρεωμένος στις 8 Μαΐου να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο Πειραιώς με το δικηγόρο του για να πάρει την εξάμηνη παράταση που δικαιούται με την ανήκεστο βλάβη.

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Σας παραπέμπω στην εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ αρ. φύλλου 371/21-4-2016 για να διαβάσετε τι προσέφερε η επανάσταση της 21ης Απριλίου στην Ελλάδα. Αλλά δυστυχώς ο κύριος υπεύθυνος της πτώσης της επανάστασης, Δημήτρης Ιωαννίδης τα έκανε θάλασσα.  Γεγονός που το είχαν προβλέψει πάρα πολλοί αλλά ο Γ. Παπαδόπουλος του είχε εμπιστοσύνη. Έφαγε μόνος του το κεφάλι του. Η ιστορία του πολυτεχνείου ήταν κάτι που δεν ευσταθεί και αποδεικνύεται μόνο του άμα κοιτάξουμε πότε έγινε η εξέγερση του πολυτεχνείου και πότε έπεσε το καθεστώς του Παπαδόπουλου. Όλα τα άλλα είναι φτηνή φιλολογία. Ο Παπαδόπουλος έπεσε εκ των έσω. Γεγονός που το γνωρίζει ολόκληρος ο ελληνικός λαός και περισσότερο εγώ.

Καλαμάτα 21 Απριλίου 2016

Λυκούργος Γαϊτανάρος

pattakos

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αρνητική ήταν η απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στο αίτημα που του είχε θέσει ο Καλαματιανός επιχειρηματίας Λυκούργος Γαϊτανάρος, προκειμένου να παρασχεθεί σύνταξη σε τρεις πολίτες.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Στεφανόπουλος δεν έχει καμία δυνατότητα να παρέμβει στην υπόθεση, ενώ η έλλειψη συντάξεως είναι αποτέλεσμα καταδικαστικής αποφάσεως.

Ειδικότερα η επιστολή του κ. Γαϊτανάρου έχει ως εξής:

«Με πολύ σεβασμό σας αναφέρω την δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχονται οι κ.κ. Στέλιος Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος κα Ιωάννης Λαδάς. Είναι χωρίς σύνταξη και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Θερμή παράκληση, επειδή εσείς μπορείτε να δώσετε λύση και έχετε και το δικαίωμα από το Νόμο, σκέφτηκα, σαν προσωπικός τους φίλος και γνωρίζοντας τα ευγενή σας αισθήματα, να σας ενοχλήσω.

Να είστε βέβαιος ότι η πράξη αυτή θα εκτιμηθεί από το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνικού λαού. Άλλωστε είναι κάτι που το δικαιούνται, διότι τα χρήματα αυτά είναι δικά τους, έχουν κρατηθεί από τους μισθούς των και δεν είναι σωστό σήμερα να υποφέρουν αυτοί οι άνθρωποι και να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα».

Εφημερίδα Επικαιρότητα 29-7-2001

Μακαριότατε

Αφού σας ευχαριστήσω και εγώ για την τιμή που μας κάνατε και συγκεκριμένα για τον κ. Παπανικολάου, θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το μήνα Αύγουστο του έτους 2001 έστειλα μια επιστολή που είχε αρνητική απάντηση στις 29-7-2001 του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου. Επιστολή για να επαναφέρει η πολιτεία την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους κ.κ. Παττακό, Μακαρέζο και Λαδά.

Άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, φιλάσθενοι και χωρίς σύνταξη. Η απάντηση της Εκκλησίας ήταν ότι μπορούσε να δώσει λύση. Αν η Εκκλησία δεν μπορεί να δώσει λύση τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα για τρεις ανθρώπους που έφυγαν με καθαρά χέρια.

ΥΓ. Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα προσωπικώς και θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους.

Ευχαριστώ που με ακούσατε.

Λυκούργος Γαϊτανάρος

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

8 Σχόλια

  1. Θεος χωρεστον εκανε εργο με την επανασταση πατριωτης με το Π κεφαλαιο.Δυστυχος δεν εχουμε συνεχιστες γεμισαμαι λαμογεια και προδοτες.ΠΟΥΣΕ ΡΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ ΠΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΕΙΣ τους γαμημαινους ανθελληνες πολιτικους ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ απο την πρωτη φορα ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ οχι ψευτοεξοριες στα Παρισια

  2. ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΠΑΤΡΙΩΤΗ

  3. Άλλος ένας μεγάλος πατριώτης πέρασε στην ιστορία.Ως γνωστόν είχε βοηθήσει πολλούς ψευτοδημοκράτες.Για να μαθαίνουν όσοι ασχολούνται με ομαδούλες τύπου ολυμπιακού-παναθηναικού κλπ επί εποχής που ήταν πρόεδρος της Μαύρης Θύελλας έγινε το ρεκόρ εισητηρίων φιλοξενουμένων που κρατάει μέχρι τώρα.30000 και πλέον καλαματιανοί στο γήπεδο και χωρίς αριστερά σκουπίδια,αλβανούς και όλες τις σκατοφυλές που έχουν όλες οι βρωμοομάδες

  4. ολα τα λαμογια του κερατα (παλιοι ποδοσφαιριστες και συγγενεις αυτων) τους ειχε διοριση σε τραπεζες σε οτε δεη κλπ…ολα αυτα τα σιχαματα που τωρα ειναι εσχατογεροι πια,εχουν φαη ψωμι απο το λυκουργο…και τωρα τον βριζουν και ενας σημερα στο καφενειο ειπε κακο ψοφο στο παλιοφασιστα…και του λεω ρε μουνογερε οταν σεεβαλε στη τραπεζα και καθοσουνα και πληρωνοσουνα ηταν καλα?????τετοιοι πουσταραδες ειναι η πουστ@κολιασμενη και καταραμενη γενια του γ@μημενοπολυτεχνειου………οσο για τον λυκουργο….σχεδον ολοι οι καλαματιανοι λενε ΑΘΑΝΑΤΟΣ.

  5. Ο Λυκούργος Γαιτανάρος είχε βοηθήσει όλη την Καλαμάτα κύριε Χίο.Βέβαια πολλοί που μετά τη μεταπολίτευση έγιναν “δημοκράτες” επιβεβαίωσαν τα λόγια του “ουδείς περισσότερο αχάριστος των ευεργετηθέντων”.
    Πράγματι από την έξοδό του από το Παναρκαδικό νοσοκομείο και μετά έδινε μεγάλη μάχη, όχι με την αρρώστια αλλά με τα “θηρία”. Είχαμε μιλήσει μαζί σας κύριε Χίο τον Αύγουστο και εσείς γνωρίζετε σχετικά, όπως και κάποιοι άλλοι .Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τον βοηθήσουμε και μαράζωσε και πέθανε πικραμένος…….
    Τουλάχιστον ξεκουράστηκε μολονότι ήθελε και μπορούσε να ζήσει κι άλλο, αλλά όχι έτσι,,,.
    Ευχαριστούμε για το αφιέρωμά σας
    Αντίο αγαπημένε θείε, κάποιοι δεν θα σε ξεχάσουμε, είμαστε περήφανοι για σένα

Comments are closed.