Ο Πούτιν αιφνιδίασε τους πάντες – Αναγνώρισε τη δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Κοινοποίηση:
jerusalem-630x400

Η Ρωσία αναγνώρισε την Πέμπτη τα δυτικά Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, σύμφωνα με αιφνιδιαστική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στις εγκεκριμένες από τον ΟΗΕ αρχές για τη διευθέτηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που περιλαμβάνουν το καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήµ ως πρωτεύουσας του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

»Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δηλώσουμε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε τη δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Οι αξιωματούχοι της ισραηλινής κυβέρνησης, οι οποίοι προφανώς αιφνιδιάστηκαν από την ανακοίνωση, αρνήθηκαν να την σχολιάσουν άμεσα.

«Εξετάζουμε το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται επίσης ότι, την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά η αναγνώριση της δυτικής πόλης των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας από τη Μόσχα προφανώς δεν αναφέρθηκε στη συζήτηση.

Σε κείμενο σχετικά με τη συνομιλία τους που δόθηκε από το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση αυτής της εβδομάδας στην Αγία Πετρούπολη, καθώς και για την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν «τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να προβαίνει κανείς σε αβάσιμες κατηγορίες εναντίον οποιουδήποτε, χωρίς να έχει προηγηθεί ενδελεχής και αμερόληπτη διεθνής έρευνα».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: