Ο πιο φονικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας- Σκοτώθηκαν 840.000 άνθρωποι και ισοπεδώθηκαν βουνά, ναοί και σπίτια

Κοινοποίηση:
seismostora

Ο σεισμός που προκάλεσε τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες σημειώθηκε το 1556. 

Διήρκεσε μερικά δευτερόλεπτα, όμως η ισχύς του ήταν τόσο μεγάλη που σκότωσε 840.000 ανθρώπους.

Έγινε στην περιοχή Σαντζί στην Κίνα και είχε επίκεντρο τον ποταμό Ουέι, ο οποίος περιβάλλεται από πολλές πόλεις, γι’αυτό υπήρξαν πολλά θύματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπήρξαν ζημιές ακόμη και 300 μίλια μακριά και είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένα μέρος του περίφημου πέτρινου δάσους της επαρχίας Λουνάν Γι.

Υπολογίζεται ότι ήταν 8 με 8,3 Ρίχτερ και είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν κατολισθήσεις και πλημμύρες. Ο εγκέλαδος χτύπησε βράδυ και ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. Οι άνθρωποι ζούσαν σε πέτρινα χτίσματα και μέσα σε σπηλιές με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν από τα πετρώματα και να βρουν τραγικό θάνατο. Αυτός ήταν ο λόγος που τα επόμενα χρόνια άλλαξαν τον τρόπο κατασκευής των κτιρίων τους.

Τα κινεζικά αρχεία κατέγραψαν μαρτυρίες που περιέγραφαν τον σεισμό ως εξής:  «Βουνά και ποτάμια άλλαξαν θέση και δρόμοι καταστράφηκαν.

Σε κάποιες περιοχές, το έδαφος σηκώθηκε και σχηματίστηκαν λόφοι, ενώ σε άλλες το έδαφος υποχώρησε και δημιουργήθηκαν κοιλάδες. Σε άλλες  περιοχές η γη κόπηκε στα δύο και οι ρεματιές εξαφανίστηκαν. Καλύβες, σπίτια, ναοί και τείχη κατέρρευσαν ξαφνικά».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: