Ο θρυλικός Άγγελος Καρνέζης και οι “Δίκαιοι”. Ο αδέκαστος δικηγόρος και η μοιραία σεξοβόμβα “Ελληνίδα Σάρον Στόουν”. Αγαπήθηκαν παράφορα αλλά δεν παντρεύτηκαν ποτέ…

Κοινοποίηση:
leivaditis3

Ο Θάνος Λειβαδίτης (Λαμία, 1934 – Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2005) ήταν Έλληνας ηθοποιός και σεναριογράφος.

Το 1959 τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρέμεινε σε αυτό μέχρι το 1972. Υπήρξε πρωταγωνιστικό στέλεχος παίζοντας σε πολλούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς (όπως η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής, η Κυβέλη, ο Χριστόφορος Νέζερ , ο Στέλιος Βόκοβιτς, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Δημήτρης Χορν, η Άννα Συνοδινού, η Ελένη Χατζηαργύρη, η Αντιγόνη Βαλάκου κ.ά.).

Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1959 στο «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, ερμηνεύοντας το Βαλέριο. Ακολούθησε ο ρόλος του Αίμωνα στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, του Νεοπτόλεμου στο «Φιλοκτήτη», του Μάλκομ στο «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, του αγγελιαφόρου στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, του Μενοικέα στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδηκ.ά.

Είχε συμμετάσχει σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ, όπως στο Theatre de Nations (Παρίσι) το 1962 και στο World Theater Season (Λονδίνο) το 1966. Έγραψε παράλληλα 30 σενάρια για το κινηματογράφο και πρωταγωνίστησε σε 24 ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές. Στις ταινίες του συμπρωταγωνιστούσε σχεδόν πάντα με την αξέχαστη ηθοποιό Μέμα Σταθοπούλου.

Η καταξίωση
Ωστόσο έγινε περισσότερο γνωστός από την τηλεοπτική του καριέρα που άρχισε το 1974 με την τότε μεγάλη επιτυχία «Οι Δίκαιοι» (σειρά που κράτησε 3 χρόνια). Αυτή την σειρά ακολούθησαν επιτυχίες όπως «Οι Αξιόπιστοι» (1981), «Οι Ιερόσυλοι» (1983), «Η Βεντέτα» (1987), «Η Έκτη Εντολή» (1989), «Η Δίκη» (1991) και «Η Οργή των Θεών» (1994).

thanos-livaditis1

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΙ

Ηθοποιοί: Θάνος Λειβαδίτης (Άγγελος Καρνέζης, δικηγόρος) , Ιάκωβος Ψαρράς (ιδιωτικός ντετέκτιβ) , Μάνος Κατράκης (Γεράσιμος) , Δημήτρης Μυράτ (εισαγγελέας) , Βύρων Πάλλης (εισαγγελέας) , Θάνος Κωτσόπουλος (φύλακας αρχαιοτήτων) , Νίκος Βασταρδής (συνήγορος υπεράσπισης) , Μαρία Αλιφέρη (πόρνη) , Αφροδίτη Γρηγοριάδου , Γιώργος Μούτσιος , Μηνάς Χρηστίδης (εισαγγελέας) , Τζόλυ Γαρμπή , Μαίρη Φαρμάκη (Τζένη Ροκ (κατηγορούμενη)) , Θόδωρος Έξαρχος (πρόεδρος) , Λευτέρης Γυφτόπουλος , Μαίρη Δρακοπούλου (πόρνη) , Καίτη Ιμπροχώρη , Εσθήρ Φράνκο , Γιάννης Ευαγγελίδης , Θόδωρος Μορίδης , Νίκος Παπακωνσταντίνου , Νίκος Σκιαδάς , Σπύρος Καλογήρου , Χρήστος Πάρλας , Δημήτρης Μαλαβέτας , Μάκης Πανώριος , Νίκος Γαλανός , Γιώργος Λουκάκης , Λίλη Παπαγιάννη , Ιάκωβος Ψαρράς , Στέλιος Λιονάκης , Γιώργος Βελέντζας (πρόεδρος Δικαστηρίου)

Περίληψη: Αστυνομική-δικαστική σειρά που ολοκληρώθηκε σε τέσσερις κύκλους επεισοδίων. Ο νεαρός δικηγόρος Άγγελος Καρνέζης πολεμά το έγκλημα και τη διαφθορά έχοντας στο πλευρό του έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ (Ιάκωβο Ψαρρά) αλλά και μια αίσθηση του δικαίου που συχνά παρακάμπτει το πνεύμα του νόμου. Την εποχή εκείνη η δικηγορία, ως επάγγελμα που απαιτεί δύναμη, τόλμη και γοητεία, μπαίνει πρώτη στη λίστα των επιλογών του ανδρικού πληθυσμού. Η λευκή Toyota Celica του Καρνέζη καθιερώνεται ως το αυτοκίνητο των τολμηρών, ενώ το βλέμμα του, που συνδυάζει αποφασιστικότητα και θλίψη, γίνεται η απόλυτη θηλυκή φαντασίωση.

mema-leivaditis1

 

Ήταν ο σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στους ρόλους του δικηγόρου Άγγελου Καρνέζη και του δημοσιογράφου Άρη Μαρτέλη, ώστε να συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης. Τιμήθηκε με το Κορφιάτικο Βραβείο Σεναρίου το 1984 για το σίριαλ «Οι Ιερόσυλοι».

Το τέλος
Πέθανε σε ηλικία 71 ετών και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο, όπου το 1988 είχε ταφεί και ο θείος του, ο γνωστός ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.Δεν είχε παιδιά, ενώ είχε μακροχρόνιο δεσμό με την παρτενέρ του, Μέμα Σταθοπούλου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: