Ο θαυμαστός κόσμος της ελληνικής τηλεόρασης

Κοινοποίηση:
μιχαλονακου-696x456

Παρακολουθώ ασκαρδαμυκτί τις τελευταίες ημέρες ορισμένες επιμορφωτικές εκπομπές στην τηλεόραση, οι οποίες προάγουν την καλλιέργεια του πνεύματος, ενισχύουν την παιδεία των Ελλήνων, προφανώς ενημερώνουν τους πολίτες και ταυτοχρόνως ψυχαγωγούν. Γιατί το λέει η ίδια η λέξη: αγωγή της ψυχής.
Πιο αγαπημένη όλων και δηλώνω δημοσίως φανατικός τηλεθεατής, η εκπομπή «Αποκλειστικά» με παρουσιαστή τον κ. Μένιο Φουρθιώτη πλαισιωμένο από ένα εκλεκτό δημοσιογραφικό πάνελ, κάθε Σαββατοκύριακο στις 2 το μεσημέρι στο κανάλι «Ε».

Στο ίδιο κανάλι κάθε πρωί στις 7 η ενημερωσή μου ξεκινά με την εκπομπή «φτιάξε καφέ να στα πω» (ή κάπως έτσι) με την κ. Κατερίνα Καινούργιου. Δυστυχώς η εκπομπή αυτή σχεδόν συμπίπτει χρονικά με μία άλλη ενημερωτική εκπομπή στον Alpha υπό τον τίτλο Happy Day όπου παρουσιάζει η κ. Σταματίνα Τσιμτσιλή, επίσης με πάνελ, από το οποίο ξεχωρίζω τον κ. Δημήτρη Παπανώτα, που ξεκίνησε τη λαμπρή τηλεοπτική του καριέρα από το κανάλι New και τη μεσημβρινή εκπομπή με τίτλο «χύμα στο κύμα». Το επιστημονικό φαινόμενο που χρήζει διερεύνησης είναι πως το χρώμα των μαλλιών του καίτοι παρήλθαν 20 χρόνια από τότε είναι πιο σκούρο!

Λυπάμαι που γράφω τις αγαπημένες μου εκπομπές όχι ιεραρχικά σε σπουδαιότητα του ενημερωτικού τους χαρακτήρα, αλλά όπως θυμάμαι. Προς το βράδυ στο κανάλι High ή Extra έχει μια εξαιρετική εκπομπή ένας παρουσιαστής επ ονόματι κ. Αλέξανδρος Πετρίδης. Κι αυτός δεκαετίες στην τηλεοπτική ενημέρωση, ενώ τη δεκαετία του 1990 ήταν αοιδός σε λαϊκά νυκτερινά κέντρα.

Επιστροφή στη μεσημβρινή ενημερωτική ζώνη και τον κ. Φίλιππο Καμπούρη στο κανάλι Αρτ στις 2 το μεσημέρι με ένα αριστουργηματικό σε κύρος λόγω των αναλύσεων πάνελ. Δεν αναφέρω όπως διαπιστώσατε τα μέλη των πάνελ, γιατί θα μεγαλώσει το κείμενο, αν δεν το έχετε ήδη παρατήσει και γράφω άδικα.

Φυσικά – θέλει και ρώτημα – βλέπω χωρίς να βαριέμαι δεκάδες φορές τις εκπομπές τηλεπωλήσεων για αδοντόκρεμες από το Άγιο Όρος και άλλα προιόντα όπως αυτό με την ευφάνταστη ονομασία το «Τελοπόν» (δηλαδή τέλος στον πόνο), του προέδρου του κόμματος «Ελληνική Λύση» κ. Κυριάκου Βελόπουλου. Ο οποίος εκτός από την προσωπική πολιτική – διαφημιστική εκπομπή του, παρουσιάζει και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alert (αναγραμματισμός του Alter).

Κλασσική αξία ο κ. Δημοσθένης Λιακόπουλος, που επιπλήττει συνέχεια τον σκηνοθέτη λέγοντας «κάμερα σε εμένα», ο οποίος αφού εξάντλησε επί σχεδόν 20 χρόνια το συγγραφικό του ταλέντο με την επική σειρά «ζουν αναμεσά μας» υπονοώντας εξωγήινα όντα και πώς θα επιβιώσει η ανθρωπότητα στον επικείμενο πόλεμο με αυτά, προωθεί προιόντα υγείας που μόνο διαθέτει αποκλειστικά το μυστικό τους. Επίσης ο κ. Ριχάρδος με τις αγορές χρυσού σε τιμές κοσμήματος και όχι απλώς χρυσού, ο οποίος έχει κατακλύσει με διαφημίσεις ακόμη και τα μεγάλα κανάλια με άπλετο χρόνο.

Φυσικά ο πιο διάσημος διαχρονικά οικολόγος και πρόεδρος πλέον του κόμματος «Ελλάδα» κ. Κωνσταντίνος Παπανικόλας με τους εξαιρετικούς καλεσμένους του και το ντεκόρ που «τα σπάει» στην εκπομπή του «Φύση και Οικολογία» στο κανάλι (πρώην ιδιοκτησίας του) Kontra.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ και την παρουσιάστρια κ. Μαίρη Μηλιαρέση, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 παρουσίαζε όταν ήταν 25 ετών στο mega το τηλεπαιχνίδι «Ρουκ Ζουκ» και τώρα είναι η κεντρική παρουσιάστρια της εκπομπής τηλεπώλησης ενός «θαυματουργού» μαξιλαριού, το οποίο χαιδεύει σαν οδαλίσκη, προσποιείται πως κοιμάται πάνω του και λέει ό,τι μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους προκειμένου να το αγοράσουν οι τηλεθεατές. Εμένα με έπεισε. Αν τα έξοδα αποστολής είναι δωρεάν, θα αγοράζω απόψε και δύο μάλιστα, τηλεφωνώντας.

Στο χώρο του life style, αν και δεν είμαι γυναίκα (εύκολα παρεξηγιέσαι αυτή την εποχή) μου αρέσει πολύ η μεσημβρινή εκπομπή Shopping star που παρουσιάζει η κ. Βίκυ Καγιά και τέσσερις κυρίες ψάχνουν ρούχα και παπούτσια σε μικρό χρονικό διάστημα με λίγα χρήματα. Όμως η πιο εκπληκτική εκπομπή – την άφησα τελευταία – είναι αυτή του Σκάι με τις κυρίες που ντύνονται ανάλογα το θέμα που «παραγγέλνει» η τριμελής επιτροπή! Πιστεύω ακράδαντα πως ξεπέρασε σε κόνσεπτ και διαλόγους το «Ειρηνοδικείο» της δεκαετίας του 1990 με παρουσιάστρια – «πρόεδρο» τη δημοσιογράφο κ. Βίκυ Μιχαλονάκου και «εισαγγελέα» τον νομικό κ. Πέτρο Λεωτσάκο. Ο οποίος αργότερα πήρε δική του εκπομπή μετά την εμπειρία που απέκτησε κι έγινε «πρόεδρος» στο ‘Αυτόφωρο» με εισαγγελέα την κ. Πέπη Τσεσμελή. Από αυτές τις δύο εκπομπές είχαν περάσει μορφές όπως ο Μίστερ Μπούτιας – όπως τον έλεγαν κάποιοι κακοήθεις – γιατί ο ίδιος ισχυριζόταν πως είχε ανακηρυχθεί στα καλλιστεία Μίστερ Ανδρικά Πόδια!

Θυμηθείτε όμως και τη σχολιογραφική εκπομπή του κ. Γιάννη Δαραβίγκα του γνωστού κοσμικού του Κολωνακίου με μόνιμη καλεσμένη την κ. Ελένη Λουκά. Ή τη μεταμεσονύκτια εκπομπή «το φτυάρι» που παρουσίαζε ο εθνικός σταρ κ. Ανδρέας Ευγγελόπουλος, ο οποίος κόντραρε σε τηλεθέαση τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων κ Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος είναι σήμερα στη βουλή αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος.

Κάπου εδώ το πνεύμα τα χάνει…

Το ανεβάζω σε λίγα δευτερόλεπτα, όμως είμαι σίγουρος ότι έχω ξεχάσει κάποια σπουδαία επιμορφωτική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης και θα τη θυμηθώ αφού έχω πατήσει enter…

Με την ελπίδα να μην σας κούρασα, εύχομαι καλό τηλεοπτικό χειμώνα. Ή πιο σωστά καλό τηλεοπτικό Ελληνικό Αρκτικό χειμώνα…

AIXMI.GR

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: