Ο Ερντογάν κάλεσε το ΝΑΤΟ να πάρει θέση κατά των ΗΠΑ και των Κούρδων

Κοινοποίηση:
ερντογαν

Κάλεσμα στο NATO απηύθυνε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας από τη Συμμαχία να παρέμβει ώστε εμποδίσει το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών για συγκρότηση κουρδικής συνοριοφυλακής 30.000 ανδρών στη βόρεια Συρία.

«NATO! είσαι υποχρεωμένο να πάρεις θέση εναντίον αυτών που προκαλούν προβλήματα στα σύνορα ενός εκ των εταίρων σου», δήλωσε ο κ. Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP, όπως μεταδίδει το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Η Συμμαχία πάντως φαντάζει απρόθυμη να εμπλακεί στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε δύο μέλη της. Σε ερώτηση του Associated Press σχολίασε ότι δεν διαθέτει δυνάμεις στη Συρία και παρέπεμψε το θέμα στον πολυεθνικό αντι-τζιχαντιστικό συνασπισμό που έχουν δημιουργήσει οι ΗΠΑ.

Ο κ. Ερντογάν απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. «Εφόσον αυτός δεν στρέφεται σε εμένα, εγώ δεν θα στραφώ σε αυτόν», είπε. Παράλληλα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Τουρκίας, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, διεμήνυσε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τον εξοπλισμό των Κούρδων ανταρτών.

Χθες Δευτέρα ο κ. Ερντογάν προανήγγειλε νέα τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι θέλουν να συστήσουν τρομοκρατικό στράτευμα στην περιοχή.

Οι τουρκικές επιχειρήσεις θα εστιάσουν στις περιοχές Αφρίν και Μανμπίτζ, οι οποίες ελέγχονται από κούρδους αντάρτες της οργάνωσης YPG, με τον κ. Ερντογάν να διαμηνύει πως στόχος της του τουρκικού στρατού είναι να αποτρέψει τη γέννηση της κουρδικής συνοριοφυλακής.

Η Άγκυρα αντιλαμβάνεται το YPG ως τρομοκρατικό πλοκάμι του PKK, ενώ αντίθετα η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι οι σύροι αντάρτες είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι στον αγώνα κατά του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, και σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται και η συγκρότηση της κουρδικής συνοριοφυλακής.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: