Ούρλιαζε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθεί το 2014, αλλά κρατάει ακόμη την επιβάρυνση του ενός ευρώ στα φάρμακα των φτωχών!

Κοινοποίηση:
4

Κανονικά θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι το 1 ευρώ επιπλέον για φάρμακα σε κάθε συνταγή που εκτελείται από τα φαρμακεία.

Αν και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ήδη από το 2015, είχε δηλώσει πως το ένα ευρώ ανά συνταγή θα καταργούνταν άμεσα, σχεδόν τρία χρόνια μετά το “χαράτσι” όχι μόνο εξακολουθεί να ισχύει, αλλά παράλληλα η πρόταση ξαναμπαίνει στο συρτάρι. Και αυτό γιατί τα δημοσιονομικά περιθώρια στον τομέα της περίθαλψης δεν επιτρέπουν την ακύρωση της υποχρεωτικής καταβολής.

Τα έσοδα από το ένα ευρώ που καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στα φαρμακεία υπολογίζονται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία καταλήγουν στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ. Αν και το ποσό αυτό, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Υγείας δεν είναι μεγάλο, τα περιθώρια είναι τόσο στενά που καθιστούν δύσκολη την περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Πάντως ο υπουργός Υγείας αφήνει ένα μικρό “παράθυρο” για αναπροσαρμογή του κλειστού προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη (που παραμένει στο χαμηλό όριο των 1,94 δισ. ευρώ), όμως οποιαδήποτε βελτίωση στο κονδύλι θα μπορεί να γίνει μετά το πέρας της επόμενης χρονιάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: