Ουκρανία: Εκδηλώσεις για την 29η επέτειο από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ

Κοινοποίηση:
tsernompil

Σαν σήμερα έγινε η θανατηφόρα έκρηξη του Τσέρνομπιλ . H Oυκρανία τίμησε την 29η μαύρη επέτειο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην Ιστορία, το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Κίεβο, την ώρα που καθυστερεί η ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής μια νέας σαρκοφάγου στον αντιδραστήρα που εξερράγη.

Στις 01:23 το πρωί τοπική ώρα, ακριβώς τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη, εκατοντάδες άνθρωποι εναπόθεσαν λουλούδια και αναμμένα κεριά στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των θυμάτων του Τσερνόμπιλ στο Σλαβούτιτς, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο επισκέφθηκε το Τσερνόμπιλ προκειμένου να αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της πυρηνικής καταστροφής και να εξακριβώσει την πορεία των εργασιών κατασκευής ενός νέου κέλυφους από μπετόν κοντά στον αντιδραστήρα αριθμός 4 του πυρηνικού σταθμού που εξερράγη την 26η Απριλίου του 1986, προκαλώντας την έκλυση ραδιενεργών υλικών αντίστοιχη με τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα και μολύνοντας μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, ιδίως την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Χάρη στα κεφάλαια που έχει αποδεσμεύσει η διεθνής κοινότητα, «ελπίζουμε» ότι θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου προκειμένου να «προστατεύσουμε για πάντα» την υφήλιο από τη ραδιενεργό ακτινοβολία του Τσερνόμπιλ, επισήμανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ενός διαγγέλματος προς το Έθνος.

Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που ερευνά τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας δεν αναγνωρίζει επίσημα παρά τους θανάτους 31 εργαζομένων και πυροσβεστών που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής του στη ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace μιλά για τουλάχιστον 100.000 θανάτους που οφείλονται στη μόλυνση από τη ραδιενέργεια, κυρίως μεταξύ των «εκκαθαριστών».

Η ολοκλήρωση της κατασκευής της «σαρκοφάγου» είχε αρχικά προβλεφθεί για τα τέλη του 2015, ενώ πήρε παράταση για τα τέλη του 2017 εξαιτίας «τεχνικών δυσκολιών» που οφείλονται στην περιπλοκότητά του, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (Berd) που διαχειρίζεται τις δωρεές της διεθνούς κοινότητας που χρηματοδοτούν το έργο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: