Την Οδύνη της εξέφρασε η οικογένεια του 21χρονου δράστη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες πως η επίθεση… στην εκκλησία μαύρων στην Νότια Καρολίνα αποκαλύπτει πως η «μάστιγα» του ρατσισμού παραμένει παρούσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταφέρθηκε εναντίον όσων τον κατηγορούν ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία για να μιλήσει για αυστηροποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα όπλα.
Σε ομιλία του στην αμερικανική διάσκεψη δημάρχων δήλωσε πως η δολοφονία 9 ανθρώπων στην ιστορική αφροαμερικανική εκκλησία στο Τσάρλετον σημειώνει την ανάγκη εγρήγορσης ενάντια στο ρατσισμό.
«Τα προφανή κίνητρα του δράστη μας υπενθυμίζουν πως ο ρατσισμός παραμένει μια μάστιγα που πρέπει να πολεμήσουμε συλλογικά», δήλωσε ο Ομπάμα.
Επικαλέστηκε όμως και άλλες πρόσφατες μαζικές ένοπλες επιθέσεις σε ένα σχολείο στο Νιούτον, στο Κονέκτικατ και σε έναν κινηματογράφο στην Ορόρα, στο Κολοράντο για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης μεταρρυθμίσεων στους νόμους για τα όπλα, ένα πολιτικά φορτισμένο θέμα σε μια χώρα που το Σύνταγμα εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.
«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό το θέμα ως πολίτες χωρίς να δαιμονοποιήσουμε όλους τους ιδιοκτήτες όπλων, που είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομοταγείς, αλλά επίσης χωρίς να υπονοούμε ότι όποια δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό αποτελεί μια ολοφάνερη συνωμοσία να κατασχέσουμε τα όπλα όλων», δήλωσε ο Ομπάμα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ασκήσει πίεση για αυστηρότερους ελέγχους σε όπλα, έπειτα από τους πυροβολισμούς σε σχολείο στο Νιούτον το 2012, αλλά τα σχέδια του ματαιώθηκαν από το ισχυρό πολιτικά λόμπι όπλων και απέτυχε να πείσει το Κογκρέσο.
Σημειώνοντας πως περισσότεροι από 11.000 αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν από ένοπλη βία το 2013, ο Ομπάμα αναγνώρισε πως οι αποτυχημένες προτάσεις του «δεν θα είχαν αποτρέψει όλες τις πράξεις βίας», αλλά δήλωσε πως θα είχαν εμποδίσει κάποιες από αυτές.
«Δεν παρατηρείς φόνο σε αυτή την κλίμακα και με αυτή την συχνότητα σε οποιοδήποτε άλλο προηγμένο έθνος στη γη», υπογράμμισε.
«Κάθε χώρα έχει βία, μίσος ή ψυχικά ασταθείς ανθρώπους. Αυτό που διαφέρει είναι πως δεν είναι κάθε χώρα γεμάτη από εύκολα προσβάσιμα όπλα», τόνισε.
Ο Ομπάμα σημείωσε πως είναι απίθανο το Κογκρέσο να δουλέψει πάνω σε νέους νόμους ασφάλειας για τα όπλα στο κοντινό μέλλον, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει πως η κοινή γνώμη τελικά θα αλλάξει γνώμη και θα υποχρεώσει τους βουλευτές να δράσουν.
«Αρνούμαι να συμπεριφέρομαι σαν ότι αυτό είναι η νέα κανονικότητα, ή να προσποιούμαι πως είναι αρκετό να θρηνήσω και πως οποιαδήποτε αναφορά στο να κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε, πολιτικοποιεί με κάποιο τρόπο το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
Την Οδύνη της εξέφρασε η οικογένεια του δράστη.
Την οδύνη της εξέφρασε χθες σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του 21χρονου Ντίλαν Ρουφ, ο οποίος ομολόγησε στις αμερικανικές αρχές ότι σκότωσε εννέα ανθρώπους με ένα αυτόματο όπλο μέσα σε μια ιστορική εκκλησία μαύρων της Νότιας Καρολίνας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση αυτή είναι το πρώτο κείμενο που δίνουν στην δημοσιότητα οι συγγενείς του Ρουφ από την Τετάρτη, που ο 21χρονος λευκός κατηγορείται ότι σκότωσε 9 μαύρους μέσα στην εκκλησία των Μεθοδιστών της κοινότητας των μαύρων στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.
«Είναι αδύνατο να εκφράσουμε σε ποιο βαθμό έχουμε συγκλονιστεί, θλιβεί και δεν πιστεύουμε αυτό που συνέβη», αναφέρουν οι συγγενείς του Ντίλαν Ρουφ. «Έχουμε καταρρεύσει και συντριβεί από αυτό που συνέβη», προσθέτουν.
«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι δύσκολο να βρούμε λόγια», επισημαίνουν, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των εννέα θυμάτων. Οι ίδιοι απευθύνουν τέλος έκκληση για σεβασμό στα μέσα ενημέρωσης.
Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, λευκοί και μαύροι, μετείχαν χθες σε αγρυπνία που έγινε στην μνήμη των εννέα θυμάτων. Η αγρυπνία αυτή, η οποία διοργανώθηκε από τις αρχές του Τσάρλεστον, πραγματοποιήθηκε σε ένα κλειστό στάδιο του Κολεγίου του Τσάρλεστον.
Περίπου πενήντα συγγενείς των θυμάτων καθόντουσαν στην πρώτη σειρά στο κλειστό στάδιο, ενώ σε αυτούς που εισέρχονταν στην αίθουσα για να μετάσχουν στην αγρυπνία μοιράζονταν τριαντάφυλλα που είχε προσφέρει ένας ανώνυμος δωρητής.
Ο Ρουφ, νοσταλγός του απαρτχάιντ και με την πρόθεση, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, να πυροδοτήσει έναν «φυλετικό πόλεμο», κατηγορείται για τον φόνο εννέα μαύρων στην εκκλησία αυτή του Τσάρλεστον, η οποία έχει ιστορική σημασία για τον αγώνα κατά της σκλαβιάς.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει γύρω από το αν η ομαδική αυτή δολοφονία ήταν όχι μόνον ένα «έγκλημα μίσους», όπως το χαρακτήρισε, αλλά και «μια πράξη εσωτερικής τρομοκρατίας».
Η εκκλησία όπου έγινε η επίθεση ιδρύθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από μαύρους πιστούς, οι οποίοι αντιμετώπιζαν περιορισμούς στην άσκηση της λατρείας στις εκκλησίες των λευκών. Πυρπολήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1820, όταν ένας από τους ιδρυτές της σχεδίασε μια εξέγερση των σκλάβων, αλλά αργότερα ξαναχτίστηκε.
Στην επίθεση σκοτώθηκαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κλιμέντα Πίνκνι, οι τρεις πάστορες Ντιπέιν Μίντλετον Ντόκτορ, 49 ετών, Σαρόντα Κόλμαν Σίνγκλετον 45 ετών και Ντάνιελ Σίμονς, 74 ετών, και πέντε μέλη του εκκλησιάσματος, ηλικίας από 26 έως 87 ετών.
Ο Ντίλαν Ρουφ παρέμεινε επί μία ώρα μαζί τους, κατά τη διάρκεια της οποίας μελετούσαν τη Βίβλο, πριν σηκωθεί και τους πυροβολήσει. Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του NBC ο νεαρός «δίστασε» να σκοτώσει τους εννέα ανθρώπους επειδή «όλοι τους ήταν πολύ ευγενικοί μαζί του».
ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟΥΣ ΘΑ ΣΚΟΤΟΣΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΜΕΧΡΗ ΝΑ ΕΠΗΒΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΕΡΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΕΟΜΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ