Οι κόκκινες γραμμές στο Κυπριακό, από την Ελληνική κυβέρνηση προμηνύουν άμεσες εξελίξεις στην Κύπρο

Κοινοποίηση:
tsipras-kypros

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας,… ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στην Κύπρο, την πρώτη στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και αναχωρεί για τον επόμενο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, την Ιταλία, αναφέρει ο κυπριακός τύπος στο σύνολο του .

Σήμερα το πρωί, ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην παρουσία και του υπουργού Άμυνας, Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, όπου θα ενημερωθεί από το Διοικητή της δύναμης, ενώ το μεσημέρι θα αναχωρήσει για τη Ρώμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε πως οι δυο τριμερείς συνεργασίες (με Αίγυπτο και Ισραήλ) θα προχωρήσουν και από τη νέα κυβέρνηση. Ενημερώθηκε ενδελεχώς από τον Πρόεδρο για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας περαιτέρω ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία Ελλάδος και Κύπρου ως πυλώνες σταθερότητας.

Για το Κυπριακό, ενδιαφέρον έχουν οι τοποθετήσεις του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Είπε πως ο στόχος είναι μια Κύπρος απαλλαγμένη από εγγυήσεις και είναι προφανές πως έχει σημασία τούτο, όταν αναφέρεται από μία εγγυήτρια χώρα. Απέρριψε την τετραμερή διάσκεψη, προειδοποίησε πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και περιέγραψε μια λύση που θα επιτρέπει στην Κύπρο να λειτουργεί αποτελεσματικά εντός της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, είπε πως Ελλάδα και Κύπρος συμφωνούν ότι η Ευρώπη πρέπει να βάλει στην πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ζήτησε δε τη στήριξη της Κύπρου στη μεγάλη αυτή μάχη.

Σύμφωνα με ανάλυση στο pentapostagma.gr,η παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού στην μεγαλόνησο, οι επισκέψεις στα μνημεία, και ο συγχρωτισμός των δηλώσεων με τον Κύπριο Πρόεδρο, αλλάζουν άρδην το προηγούμενο κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είχε συζητηθεί μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης, και του Τούρκου Πρωθυπουργού ειδικά για την Κύπρο , αλλά αυτό αποτελεί παρελθόν. Οποιαδήποτε νέα συμφωνία θα γίνει υπό νέα βάση , αποδεχόμενη όμως η τουρκική πλευρά να άρει την « απειλή πολέμου» , για τα 12 μίλια και να αποσύρει το Μπάρμπαρος από την κυπριακή ΑΟΖ. Πράγματα που δεν τα δέχονται οι τούρκοι σε καμία περίπτωση. Άρα θα έχουμε «μετωπική σύγκρουση», ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, με τον τουρκικό τύπο να κλιμακώνει βαθμηδόν την « διαφορετική» προσέγγιση της Ελλάδος, το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο βάθος αυτού του τούνελ , χωρίς να είμαστε μάντεις κακών, έχουμε θερμό επεισόδιο, κατά πάσα πιθανότατα στην Κύπρο, πιθανόν με την « τοποθέτηση» Πλατφόρμας εξορύξεων. Εκεί όμως υπεισέρχεται και ο ξένος παράγοντας είτε λέγεται Ρωσία , είτε λέγεται ΗΠΑ.

Αναμένονται λοιπόν εξελίξεις με την Τουρκία, η οποία ακούγοντας τα « αυτονόητα» από την ελληνική πλευρά , εξεπλάγην και αφήνοντας κατά μέρος τις τουρκικές «γαλιφιές», θα προβεί στην «εμφάνιση του πραγματικού προσώπου της», αυτού που προσομοιάζει με Μογγόλο κατακτητή. Μόνο που τώρα θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αλαζονικής πολιτικής της, σε Συρία, Ελλάδα, Κύπρο, Ιράν,Ισραήλ, και φυσικά Ρωσία.

 

pentapostaga.gr με πληροφορίες από philenews.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: