Οι ΗΠΑ «πολιορκούν» την Ευρώπη για το ελληνικό χρέος

Κοινοποίηση:
λιου-σαπεν

Χαρακτηριστικά ενός έντονου διπλωματικού μαραθωνίου στο παρασκήνιο λαμβάνει τα τελευταία 24ωρα η σκληρή διαπραγμάτευση ΔΝΤ-Ευρώπης για το ελληνικό χρέος.

Ρόλο κλειδί έχει αναλάβει εκ μέρους του κ. Λιου να διαδραματίσει ο υφυπουργός Οικονομικών Νέιθαν Σιτς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα κι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

upl573b563d78afd

Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Σίτς να διενεργεί αυτές τις ώρες κύκλους τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους Υπουργούς Οικονομικών δηλώνοντας την στήριξη της Αμερικής στην πρόταση του Ταμείου, μέρος της οποίας δημοσιοποίησε η Wall Street Journal.
«Η λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να βρεθεί τώρα και να είναι μακροπρόθεσμη» διαμηνύουν στις κατ᾽ιδίαν συζητήσεις τους αξιωματούχοι του Αμερικ. ΥΠΟΙΚ και οικονομολόγοι από την αμερικανική πρωτεύουσα αλλά και ο ίδιος ο κ. Σιτς προς τους ομολόγους του.

Την ίδια στιγμή, η εμπλοκή της Αμερικής ως μέσο πίεσης προς την Ευρώπη για να συζητήσει και να υιοθετήσει την πρόταση του Ταμείου ξεδιπλώνεται και μέσω του εκπροσώπου των ΗΠΑ στο ΔΣ του ΔΝΤ που φέρεται να βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με εκπροσώπους ευρωπαϊκών οικονομικών στο Ταμείου ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να μεταφέρουν στους προϊσταμένους τους στις χώρες τους την αμερικανική θέση.

lew68208
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ δείχνει σημάδια συμβιβασμού και σίγουρα το Ταμείο δεν αναμένει να υιοθετηθεί η πρότασή του εξ ολοκλήρου.

Όμως αυτό που είναι ο πυρήνας της διαπραγμάτευσης τις τελευταίες ώρες είναι η δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα να μην έχει απλά τον χαρακτήρα μίας υπόσχεσης σε ένα κείμενο του Eurogroup αλλά να περιλαμβάνει μία ειδική νομική ρήτρα η οποία θα αναγκάζει υπό συγκεκριμένες συνθήκες τους Ευρωπαίους να την εφαρμόσουν από το 2018 κι μετά. Και αυτή η νομική ρήτρα που σύμφωνα με πληροφορίες ζητάει το ΔΝΤ είναι το κομβικό κλειδί για να ξεκλειδώσει τα επόμενα 24ωρα μία συμφωνία για την Ελλάδα.

Bloomberg: Χρειάζεται ρεαλισμός από όλες τις πλευρές

Εν τω μεταξύ, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συζητήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το ελληνικό χρέος, δυσκολίες που αν δεν αντιμετωπιστούν ενδέχεται να επαναφέρουν το φάντασμα της υπαρξιακής κρίσης της περασμένης χρονιάς, σκιαγραφεί δημοσίευμα του οικονομικού πρακτορείου Bloomberg.

«Η πρόταση που κάνει το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος -έτσι όπως δημοσιοποιήθηκε από την Wall Street Journal- είναι “τρελή” και ελπίζω ότι γίνεται για λόγους διαπραγματευτικής τακτικής με στόχο να σύρει τη Γερμανία στο τραπέζι για να συζητήσουν τουλάχιστον την ελάφρυνση χρέους» σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg Mark Gilbert, αναφερόμενος στην πρόταση του Ταμείου η Ελλάδα να μην πληρώνει τόκους ή κεφάλαιο στην Ευρωζώνη μέχρι το 2040.

lagarde-schauble

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόσθετη ελάφρυνση χρέους θα αποτελεί μέρος ενός πακέτου για να βοηθηθεί η οικονομία της Ελλάδας, αλλά η ιδέα ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε θα αποδεχθεί μια παύση σε όλες τις πληρωμές της Ελλάδας για πάνω από δύο δεκαετίες ή ότι η Α. Μέρκελ θα πάει στις γερμανικές εκλογές του 2017 έχοντας παραχωρήσει στην Ελλάδα μια “αμνήστευση χρέους” στην πιο ταραχώδη χώρα της ΕΕ, είναι περίεργη και επικίνδυνη.

Υπάρχει το ενδεχόμενο επίσης οι σχέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ να γίνουν τόσο τεταμένες που να οδηγήσουν στη διακινδύνευση ολόκληρης της διαδικασίας του πακέτου διάσωσης», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Το δημοψήφισμα για το Brexit έχει δώσει ώθηση σε αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η οικονομία της ΕΕ είναι ακόμη εύθραυστη, με το 13% των οικονομολόγων να μιλούν για τον κίνδυνο η ευρωζώνη να επιστρέψει στην ύφεση, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που διενεργήθηκε στις αρχές του μήνα. O τύπος της συγχώρεσης που προτείνει το ΔΝΤ μπορεί να ενισχύσει το συναίσθημα ενάντια στην ΕΕ σε κράτη-μέλη που βρίσκονται στον πυρήνα της Ένωσης, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερος ρεαλισμός από τους συμμετέχοντες στην συνάντηση που θα γίνει την άλλη εβδομάδα, αναφέρει ο Gilbert. H Γερμανία πρέπει να αποδεχθεί ότι μια περιορισμένη ελάφρυνση χρέους έχει νόημα, ακόμη και για να έχει κάτι να πουλήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό της χώρας του, όπου η θέση του είναι αβέβαιη.

Το ΔΝΤ πρέπει να είναι λιγότερο δογματικό στις οικονομικές απαιτήσεις του. Και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα στη διαδικασία αντιμετώπισης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ευρωζώνη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μία επανάληψη της υπαρξιακής κρίσης της περασμένης χρονιάς που απειλεί την ακεραιότητα του εγχειρήματος του κοινού νομίσματος, καταλήγει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Ντάισελμπλουμ: Αβέβαιη η συμφωνία στο επόμενο Eurogroup

screen-shot-2015-06-27-at-9-27-12-pm

Την ίδια στιγμή, επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει οριστική συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ολλανδικό δίκτυο RTL, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είπε ότι η συμφωνία δεν έχει κλειδώσει ενόψει της 24ης Μαΐου. Αναφερόμενος δε στο ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είπε ότι αυτό θα πρέπει να καταστεί διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα με χαμηλά επιτόκια.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως η προσδοκία είναι να υπάρχει μια «πολιτική συμφωνία» στο ερχόμενο Eurogroup για τη μορφή των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, εφόσον κριθούν αναγκαία.

«Σύμφωνα με την απόφαση του Ιουλίου του 2015, τα ζητήματα σχετικά με το χρέος θα εξεταστούν μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Αυτό δεν αποκλείει, όμως, να προηγηθεί μια πολιτική συμφωνία για το ποια μέτρα, αν και πότε θα εφαρμοστούν, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος και προσέθεσε πως η συνολική συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων μαζί με τον μηχανισμό των εφεδρικών και την πολιτική συμφωνία για το χρέος. «Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο» υπογράμμισε

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: