Ξεμάτιασμα. Τι λένε οι επιστήμονες; Ποια είναι τα επιχειρήματα όσων το αποδέχονται;

Κοινοποίηση:
mati-2 (1)

Πονοκέφαλος, ναυτία, αίσθημα κούρασης, αδυναμία, ανεξέλεγκτη υπνηλία και εμετός είναι μερικά από τα συμπτώματα αποδίδονται στο κακό το μάτι. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ένα βλέμμα ή απλώς ο φθόνος μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά. Και αυτή είναι μια δοξασία που κρατά εκατοντάδες χρόνια στην Ελλάδα,

Το «μάτι» αλλά και οι τεχνικές αντιμετώπισης του, παραμένουν σταθερές εδώ και πολλά χρόνια. Μια προσευχή ή μερικές σταγόνες λάδι μέσα σε νερό, είναι η θεραπεία για το μάτιασμα που διδάσκεται από γενιά σε γενιά, από μητέρα σε γιο και από πατέρα σε κόρη.
Είναι μια πεποίθηση που υπάρχει σε διάφορους πολιτισμούς και όχι μόνο στην Ελλάδα. Οι περισσότερες θρησκείες, όπως και ο Χριστιανισμός αποδέχονται το «μάτι» ως πράξη του πονηρού πνεύματος και έργο του διαβόλου.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, αυτοί που ματιάζουν έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ανοιχτόχρωμα ή μικρά μάτια.
Εκφράσεις όπως το «φτου να μην σε ματιάσω» χρησιμοποιούνται για να μας προστατέψουν από το φόβο του φθόνου.

Οι ματόχαντρες αλλά και φυλακτά από ιερά προσκυνήματα χρησιμοποιούνται για την προστασία από το μάτι

 

Η εξήγηση όμως, για το πώς ένα βλέμμα είναι ικανό να δημιουργήσει τόσο κακό, δεν έχει βρεθεί από την επιστημονική κοινότητα. Η πεποίθηση του ματιάσματος θεωρείται αυθαίρετη. Εκκλησία και επιστήμη για άλλη μια φορά συγκρούονται.
Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι ο «ματιασμένος» αυθυποβάλλεται. Το μάτι είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία, σύμφωνα με την οποία κάτι ψεύτικο εκλαμβάνεται ως αληθινό και πραγματικά γεγονότα παρουσιάζονται ως απόδειξη του.

Μια ακόμη πιθανή εξήγηση για το «μάτι» είναι ότι τα συμπτώματα που εμφανίζονται έτσι ξαφνικά, είναι ψυχοσωματικά. Το άγχος, η πίεση και γενικότερα δυσάρεστα συναισθήματα που καταπιέζονται και δεν εκφράζονται, σωματοποιούνται.
Στο μάτι αποδίδεται ό,τι δεν μπορεί να εξηγηθεί από τον ματιασμένο και έχει την ανάγκη να το προσάψει σε κάποιον άλλο εξωτερικό παράγοντα.
Η ντροπή και ο φόβος του φθόνου είναι μερικές από τις αιτίες που πιστεύουμε στο «μάτι», σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Benjamin Kilborne.

«Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο να αντιμετωπίσει την αμφισημία, τις συγκρούσεις και τις αμφιβολίες που προκαλεί το αίσθημα της ντροπής. Όσο περισσότερο κανείς νιώθει ντροπή τόσο περισσότερο αρχίζει να βασίζεται σε φαντασιώσεις σχετικά με το πώς τον βλέπουν οι άλλοι»εξηγεί ο ψυχαναλυτής Benjamin Kilborne.
Με αυτό τον τρόπο, αποδίδονται τα συναισθήματα που νιώθουμε σε κάποιον άλλο που «μας μάτιασε, μας γρουσούζεψε», με αποτέλεσμα να πάθουμε αυτά που πάθαμε.
Σύμφωνα με ψυχολόγους, τα αποτελέσματα του ξεματιάσματος εξηγούνται από την επίδραση της θετικής σκέψης εκείνου που μας ξεματιάζει, αλλά και από την ανάγκη μας να νιώσουμε καλύτερα.
Όπως και να έχει, το ξεμάτιασμα είναι ένα έθιμο, ένα κομμάτι της παράδοσής μας που δύσκολα θα εξαφανιστεί. Κυρίως γιατί το ξεμάτιασμα πιάνει. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι παλιοί λένε: όποιος δεν πιστεύει στο μάτι δεν ματιάζεται…

πηγή: valueforlife

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Δεν θα το πίστευα ,αν δεν συνέβαινε μπροστά μου.
    Αρχές δεκαετίας 70 ,φοιτητής ,ξεφορτώναμε ένα κάρο με ξύλα γιά τον φούρνο που είχαμε στο χωριό.Δεν είχαμε τελειώσει , όταν το ζεμένο άλογο ,με ωραίο καφετί τρίχωμα ,γύρω στα 500 κιλά ,ένα από τα 4-5 που είχαν φέρει στο χωριό με τη βοήθεια της UNRA μετά το 1950,άρχισε να τρεκλίζει επί τόπου και να σωριάζεται στο χώμα τρεκλίζοντας. Ο ιδιοκτήτης -ένας νεαρός συγχωριανός μεγαλύτερός μου έβαλε τα κλάματα βλέποντας το άλογό του να πεθαίνει.Οσοι μεγαλώσατε σε πόλη δεν μπορείτε να αισθανθείτε τι σημαίνει ¨δέσιμο¨με τα παραγωγικά ζώα που είχαμε στο σπίτι ,εκτός που γιά την οικογένεια ήταν και βασικός πόρος επιβίωσης.
    Βλέπει στο απέναντι καφενείο ένα γέρο ,που έλεγαν στο χωριό ότι το μάτι του ράγιζε και πέτρα.
    Ορμάει και βλαστημώντας τον,τον φέρνει πάνω από το άλογο που σπαρταρούσε.
    -Φτύστο,του λέει άγρια,γιατί αν ψοφήσει ,θα σε σφάξω πάνω του.
    Ο γέρος τρομοκρατημένος τό έφτυσε τρείς φορές.
    Σε λίγο το ζωντανό τρέμοντας-με μικρή βοήθεια από εμάς -στάθηκε στα πόδια του .Το τρέμουλό του μου θύμισε κότα στη στάχτη που τρίβεται γιά να διώξει τις ψείρες από πάνω της.
    Γεγονός ανέφερα.Τα συμπεράσματα δικά σας.

  2. ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΘΕΤΙΚΕΣ Η’ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ Η’ ΑΚΟΜΗ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ. ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ , ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΔΙΑΥΛΟΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ. ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ . ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ: ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑ. ΓΥΡΝΑΜΕ . ΟΝΤΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ ΚΑΡΦΩΣΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΜΑΣ. ΛΕΜΕ :ΜΕ ΜΑΓΝΗΤΙΣΕ Η ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΦΡΑΣΗ.
    ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΒΟΛΑ ΚΑΙ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΖΕΣΤΗΣ .ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑ ΚΑΤΟΠΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΘΕΣΗ π.χ.ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΙΚΟΦΑΝΕΣ ΑΙΤΙΟ. ΑΠΛΑ ΚΑΤΙ ΜΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ …. ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΑΤΙΑΣΜΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΣΟΦΙΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΕΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΞΕΧΑΣΘΕΙ Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ. ΤΟ ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑ ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΥΠΟΒΟΛΗ . ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΟΥΣΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ , ΣΕ ΘΕΤΙΚΟ. ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ . ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΠΑΙΔΑΚΙ ΗΜΟΥΝ ΣΕ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ . ΗΜΟΥΝ ΣΚΥΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΙΛΗΤΗ . ΘΕΩΡΗΘΗΚΑ ΜΑΤΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΜΟΥ , ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ,ΤΟ ΛΑΔΙ, ΛΟΓΙΑ ΑΗΧΑ ΚΑΙ ΧΑΣΜΟΥΡΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΟΝΤΩΣ ………ΗΜΟΥΝ ΜΑΤΙΑΣΜΕΝΗ . ΗΜΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΘΛΙΜΕΝΗ.ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΛΗΘΕΙΑ ,ΑΛΛΑ Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ ΕΔΕΙΧΝΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΦΛΥΤΖΑΝΑΚΙ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΤΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΜΑΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΠΑΝΩ ΜΟΥΚΑΙ ΜΕ ΞΕΜΑΤΙΑΣΕ….
    .

Comments are closed.