Ξεκινάει το πούλημα των ελληνικών δανείων! Διαβάστε όλο το παρασκήνιο..

Κοινοποίηση:
Τράπεζες1

Με τις ευλογίες της τρόικας…

Την ίδια ώρα, που οι τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν τα πρώτα ειδοποιητήρια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων δανείων, ο «εκατομμυριούχος» υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκη συνεχίζει τις συζητήσεις με τους δανειστές για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και κατά πόσο κάποια από αυτά θα πωληθούν σε distress funds.

Σύντομα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να πωλούν κόκκινα δάνεια σε εξειδικευμένους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.  Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις – οι οποίες αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση –  θα διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο  για τη λειτουργία της αγοράς κόκκινων δανείων και την αδειοδότηση επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν σ’ αυτόν τον τομέα.

Η πώληση τιτλοποιημένων κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε άλλους φορείς θα γίνεται υπό όρους, που θα διασφαλίζουν επαρκή προστασία των δανειοληπτών – ιδιαίτερα των οφειλετών στεγαστικών δανείων. Όλες οι ρυθμίσεις καταρτίζονται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του ΤΧΣ, η προώθηση διατάξεων για τις μεταβιβάσεις “κόκκινου” ιδιωτικού χρέους  είναι επιτακτική για τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Επισημαίνεται ότι και η Κομισιόν προωθεί κανόνες που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη αγοράς τιτλοποιημένου ιδιωτικού χρέους, ενισχύοντας τη ρευστότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: