Νότια Αφρική: Ο πρόεδρος Jacob Zuma κατά της προσπάθεια της ANC να τον ρίξει από την εξουσία

Κοινοποίηση:
Jacob-Zuma

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Jacob Zuma πολεμούσε μια προσπάθεια να τον καταργήσει ως αρχηγός κράτους την Κυριακή σε μια κρίσιμη συνάντηση υψηλού επιπέδου του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου του, το οποίο έχει διαχωριστεί από τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Οι αντίπαλοι του κ. Zuma επεδίωξαν να συζητήσουν το ισχυρό Εθνικό Εκτελεστικό Συμβούλιο της ANC, συνιστώντας την απομάκρυνσή του ως πρόεδρο του κράτους, καθώς συναντήθηκε στην Πρετόρια το Σαββατοκύριακο, σε ένα άλλο σημάδι της ασυδοσίας στο κυβερνών κόμμα, καθώς η πιο εκβιομηχανισμένη οικονομία της Αφρικής παραπαίει.

Οι Sunday Times της Νότιας Αφρικής ανέφεραν ότι 45 μέλη της NEC πιέζονταν να αποσύρουν τον κ. Zuma, με περισσότερους από 60 να τον υποστηρίζουν ή να αναποφάσισαν.

Ακόμη και αν αποτύχει η απόπειρα να τον πυροβολήσει μέσω μιας «ανάκλησης» από το αξίωμα, θα σήμαινε αυξανόμενη αντίσταση στην ANC στις προσπάθειες του κ. Zuma να καθορίσει τον διάδοχό του ως ηγέτη του κόμματος σε ψηφοφορία φέτος. Θα ενθάρρυνε επίσης τις εκκλήσεις για ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την αποκαλούμενη σύλληψη βασικών κρατικών θεσμών από τους κληρονόμους υπό την ηγεσία του. Ο κ. Zuma είναι στη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος και δεν μπορεί να τρέξει ξανά.

“Ο Ζούμα και οι υποστηρικτές του έχουν τα πάντα να χάσουν αν τους ανακαλέσει και θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμη τακτική για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο”, δήλωσε πριν από τη συνάντηση ο Ντάρις Τζόνκερ, διευθυντής της Αφρικής στην ομάδα της Ευρασίας.

Δεδομένου ότι η NEC παραδοσιακά καταλήγει σε αποφάσεις με συναίνεση, οι σύμμαχοι του κ. Zuma θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν μια προσφορά για την πραγματική ψηφοφορία.

Μόνο το κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής μπορεί να αναγκάσει έναν πρόεδρο να παραιτηθεί, αλλά η απόφαση της NEC να υπενθυμίσει ότι ο κ. Zuma αναμένεται να παρακινήσει την παραίτησή του. Αν ο κ. Zuma επιλέξει να μην δεχτεί ότι θα μπορούσε να αφήσει το ANC σε κενό, κάνοντας μια ψηφοφορία μη εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο – που ονομάστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης – πιο σημαντική. Το ANC έχει ήδη πει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία να αντιταχθεί στην ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο κ. Zuma προκάλεσε παρόμοια απόπειρα ενέδρας στο NEC το Νοέμβριο, ακόμη και όταν υποβλήθηκαν καταγγελίες για διαφθορά στις κρατικές συμβάσεις. Περιλαμβάνουν τους δεσμούς του με τους Guptas, μία οικογένεια επιχειρηματιών που γεννήθηκε από τους Ινδούς, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι επηρέασαν τους διορισμούς στο γραφείο και στα συμβούλια των δημόσιων επιχειρήσεων.

Η συνάντηση του Νοεμβρίου ήταν η σοβαρότερη πρόκληση για την ηγεσία του από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2009 και η συνάντηση του NEC αυτού του Σαββατοκύριακου είναι η πρώτη από τότε που ο κ. Zuma κατηγόρησε τον Pravin Gordhan ως υπουργό οικονομικών σε ανασχηματισμό του γραφείου σοκ.

Η απομάκρυνση του κ. Gordhan, διακεκριμένου κριτικού για τη διαφθορά σε κρατικές επιχειρήσεις, οδήγησε την Fitch και την S & P Global να μειώσουν τη πιστοληπτική ικανότητα της Νότιας Αφρικής σε κατάσταση σκουπίδια και να κλονίσουν την εύθραυστη εμπιστοσύνη σε μια οικονομία που αναμένεται να αυξηθεί μόλις 1% έτος.

Η αποκήρυξη πυροδότησε πρωτοφανή δημόσια κριτική του Προέδρου από ανώτερους ηγέτες της ANC, συμπεριλαμβανομένου του κυρίου Ραμάφωσα, του αναπληρωτή του. Οι σύμμαχοι του ANC στην κυβέρνηση, το κομμουνιστικό κόμμα και η μεγαλύτερη ομοσπονδία συνδικάτων της χώρας, ζήτησαν επίσης την παραίτηση του κ. Zuma.

Ο κ. Ramaphosa διεξάγει εκστρατεία για την ηγεσία της ANC ενάντια στον προτιμώμενο διάδοχο του κ. Zuma, την πρώην σύζυγό του, Nkosazana Dlamini-Zuma. Έχει την υποστήριξη πολλών ισχυρών εκλογικών περιφερειών της ΝΑΚ, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων της νεολαίας και των γυναικών.

Η πίεση που ασκείται στον κ. Ζούμα πάνω από τους Γκούπτας αυξήθηκε επίσης την Κυριακή, καθώς τα νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι διαρρέουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκοπό να δείξουν ότι μια εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια πλήρωσε τους υπουργούς να παραμείνουν στο πολυτελές ξενοδοχείο του Ντουμπάι και ότι τα μέλη της οικογένειας γνώριζαν εκ των προτέρων κυβερνητικές αποφάσεις . Ένας δικηγόρος για τον Γκούπτα δήλωσε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν “ψεύτικα νέα”.

Οι Sunday Times ανέφεραν ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιέχουν ένα σχέδιο επιστολής προς τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που προετοίμασε για λογαριασμό του κ. Zuma, ανακοινώνοντας ότι “η οικογένειά μου αποφάσισε να καταστήσει τα ΗΑΕ δεύτερη κατοικία.” Το γραφείο του κ. Zuma δήλωσε ότι η επιστολή ήταν ” “.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: