Νοβότνι: “ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ η οικονομία της Ευρωζώνης! ΤΥΠΩΣΤΕ χρήμα!”

Κοινοποίηση:
Evalnt-Novotni-570

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης υφίσταται μια «τεράστια» εξασθένηση.

Εκτίμησε δε πως το τύπωμα χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να συμβάλει να ανασχεθεί η τάση αυτή.

Σε δηλώσεις του στη Γερμανία ο Νοβότνι τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μιας πιο φιλόδοξης νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παίρνοντας αποστάσεις από τις θέσεις της Γερμανίας, όπου πολλοί πολιτικοί και η κεντρική τράπεζα αντιτίθενται σθεναρά στο τύπωμα χρήματος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, στο koolnews.gr «Βλέπουμε μια τεράστια εξασθένηση της οικονομίας της ευρωζώνης», ανέφερε ο Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το οποίο θα κληθεί να ψηφίσει για να ληφθεί απόφαση σε περίπτωση εισήγησης περί αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να συμβάλει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο Νοβότνι είπε: «ως ένα υποστηρικτικό μέτρο, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, μπορεί ασφαλώς να είναι πολύτιμη». Η τοποθέτηση του Νοβότνι θεωρείται κρίσιμη, καθώς καταγράφονται βαθιές διαφορές απόψεων για το πώς θα έπρεπε να κινηθεί η ΕΚΤ. Ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, είναι από τους διαμορφωτές πολιτικής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ που προβάλλουν την πιο σθεναρή αντίσταση στο τύπωμα χρήματος.

Η ψήφος του Νοβότνι θεωρείται κρίσιμη στο 24μελές ΔΣ, στο οποίο συμμετέχουν 18επικεφαλής κεντρικών τραπεζών. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα χρειαζόταν να πείσει τα μέλη του να εγκρίνουν το πρόγραμμα αυτό προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

Οι δηλώσεις του Νοβότνι σημειώθηκαν μερικές ημέρες αφού ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας, μειώνοντάς το σε ένα επίπεδο μόλις μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία των «σκουπιδιών», επικαλούμενος την άσχημη πορεία της οικονομίας της και τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: