Νέος καύσωνας από Δευτέρα, στους 42ºC η θερμοκρασία

Κοινοποίηση:
kausona

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να σαρώσει την ελληνική επικράτεια τα επόμενα 24ωρα, ξεκινώντας με 38-39 βαθμούς τη Δευτέρα και χτυπώντας «κόκκινο» με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές της χώρας από την Τρίτη.

 

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του μετεοωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» ακόμη και στους 42 βαθμούς σε συγκεκριμένες περιοχές, καθώς καυτές αέριες μάζες από την Αφρική θα διαπεράσουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Ο Γιάννης Καλλιάνος, ωστόσο, προβλέπει έναν πιο ήπιο καύσωνα σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα που έπληξε τη χώρα για ένα τετραήμερο. Με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, δημιουργούνται ερωτηματικά σε ότι αφορά στη διάρκεια αυτού του καύσωνα, διότι υπάρχει σοβαρή διχογνωμία μεταξύ των παγκοσμίων προγνωστικών μοντέλων. Ωστόσο όλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι η μέγιστη θερμοκρασία σε πεδινές ηπειρωτικές περιοχές θα βρεθεί στα επίπεδα των 40-41°C και τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές ακόμη και στους 42°C.

Από την Κυριακή θα αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία στα επίπεδα των 37-38°C και τοπικά 39°C στα ηπειρωτικά τμήματα. Οι τιμές αυτές είναι καθ’όλα φυσιολογικές ειδικά για το 1ο δεκαήμερο του Ιουλίου. Τη Δευτέρα η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Την Τρίτη όμως, θα υπάρξει νέα άνοδος της θερμοκρασίας και έτσι, ενώ μέχρι εχθές φαινόταν ότι ο καύσωνας θα μας επηρεάσει από την Τετάρτη, τα προγνωστικά μοντέλα τον φέρνουν λίγο πιο νωρίς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: