ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ – Ο Ελληνισμός της Μακεδονίας το 1904 – Γροθιά στο στομάχι σε κάθε ανιστόρητο εντός και εκτός συνόρων [ΕΓΓΡΑΦΟ]

Κοινοποίηση:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΡΩΜΑΙΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Ο Μισέλ Παιγιαρέ (Michel Paillarés) ήταν Γάλλος δημοσιογράφος, μέλος της «ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ».

 

Αυτή η ένωση είχε ως πρόεδρο τον επικεφαλής των ανασκαφών της Δήλου, Γάλλο αρχαιολόγο Θεόφιλο Ορόλ και αντιπρόεδρο τον μετέτρεπα πρωθυπουργό Κλεμανσώ.

Η παρακάτω διάλεξη έχει δοθεί προς το τέλος του 1904, στα γαλλικά με τον τίτλο «La Macedoine et l’Hellenism». Το 1910 εκδόθηκε στα αγγλικά σειρά διαλέξεων για τα θέματα του ελληνισμού γενικότερα από διάφορους συγγραφείς της ένωσης, μεταξύ των οποίων και η αυτή που παρουσιάζεται παρακάτω.

Το ενδιαφέρον αυτής της διάλεξης που παρατίθεται παρακάτω είναι ότι δεν έχει υποκρυπτόμενα. Προσπαθεί να ενημερώσει το ευρωπαϊκό κοινό για τα τεκταινόμενα στην τότε Μακεδονία, γιατί υπήρχε ένας οργασμός κατασκευασμένων δημοσιευμάτων σχετικά με την ύπαρξη Ελλήνων στην περιοχή. Βεβαίως δεν είναι ο μόνος που έχει γράψει σχετικά. Ο Έλληνας Θεοκλής Καζάζης ήδη από το 1890 έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό, ειδικότερα μέσα από το περιοδικό «Ελληνισμός». Η διαφορά είναι ότι ο Καζάζης ήταν εντός του συστήματος των Αθηνών λόγω των διαφόρων θέσεων που είχε στο Δημόσιο και στο Πανεπιστήμιο, η δε εκφραστική του ήταν για λίγους.

Ο Μισέλ Παιγιαρέ ταξίδεψε με δικά του έξοδα στην Μακεδονία και αποτύπωσε και κατέρριψε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας μέσα από ένα γλαφυρό ύφος. Στους Έλληνες του περασμένου αιώνα ήταν αρκετά γνωστός μέσα από το έργο του «Η μακεδονική θύελλα, τα πύρινα χρόνια 1903-1907» που κυκλοφόρησε στην χώρα μας το  1908. Επίσης ο ίδιος έχει γράψει ένα βιβλίο στα γαλλικά σχετικά με τον Κεμάλ το 1922.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε μερικά αποσπάσματα από την διάλεξη.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: