Με επέκταση κυρώσεων προειδοποιεί η G7 τη Μόσχα για τις αποσχιστικες κινήσεις στην Ουκρανία

Κοινοποίηση:
moscha

Την πρόθεση της G7 -της ομάδας των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου- να στηρίξει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν η Μόσχα κλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία, εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, την ώρα που χιλιάδες φιλορώσοι εξακολουθούν να διατηρούν υπό τον έλεγχό τους δημόσια κτήρια στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

«Υπάρχει ευρεία και ισχυρή ενότητα εντός της ομάδας των G7 σχετικά με την επέκταση των κυρώσεων και το κόστος για την αντιμετώπιση δράσεων που κλιμακώνουν την ένταση από τη Ρωσία» δήλωσε την Παρασκευή ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση, την Παρασκευή αποφασίστηκε η τετραμερής συνάντηση, στις 17 Απριλίου, στη Γενεύη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα μεταβεί στη Γενεύη για να «συνεχίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία και για να βρει μια διπλωματική διέξοδο» ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη Γενεύη θα μεταβούν, επίσης, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Άστον και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Νεστσίτσα.

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ μετέβη την Παρασκευή στο Ντονέτσκ, τη μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας όπου πολλές χιλιάδες φιλορώσοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια.

Οι ταραχές προκάλεσαν στη Δύση φόβους για μια ρωσική επέμβαση καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΝΑΤΟ, η Μόσχα έχει συγκεντρώσει στα σύνορα περίπου 40.000 στρατιώτες και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει «πάση θυσία» το ρωσικό πληθυσμό.

Οι φιλορώσοι έχουν καταλάβει από την περασμένη Κυριακή το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ, καθώς και τα γραφεία των Υπηρεσιών Ασφαλείας (SBU) στο Λουγκάνσκ, πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα.

Ο Αρσέν Αβάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης που συστάθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει απειλήσει με προσφυγή στη βία τους αυτονομιστές οι οποίοι δεν θα καταθέσουν τα όπλα.

Όμως ο Γιατσενιούκ φάνηκε καθησυχαστικός. Υποστήριξε πως «δεν υπάρχει οδός για τη βία» και υποσχέθηκε για τη μεταβίβαση ευρύτερων εξουσιών στις ανατολικές επαρχίες.

Ωστόσο οι φιλορώσοι διαδηλωτές απαιτούν μια «ομοσπονδιοποίηση του ουκρανικού Συντάγματος» -αίτημα που αρνείται η κυβέρνηση κρίνοντας πως έτσι ανοίγει η πόρτα για το διαμελισμό της χώρας.

mosxskajahd

Υπό κατάληψη ακόμη τα κτήρια

Χιλιάδες φιλορώσοι ακτιβιστές εξακολουθούν σήμερα το πρωί να ελέγχουν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία παρά την άφιξη επιτόπου του πρωθυπουργού, ενώ οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο ανάμεσα στους Δυτικούς και τους Ρώσους.

Σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση Ανατολής-Δύσης που έχει προκληθεί από τα γεγονότα της Ουκρανίας και είναι η χειρότερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μια τετραμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου στη Γενεύη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα πάει στη Γενεύη για να «συνεχίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ουκρανία και για να βρει μια διπλωματική οδό», ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η κατ’ αρχήν απόφαση για την πραγματοποίηση μιας τετραμερούς συνάντησης στην Ευρώπη είχε ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε συμφωνήσει με τον Κέρι να οργανωθουν αυτές οι «απ’ ευθείας συνομιλίες». Η Ουκρανία πρόκειται να εκπροσωπηθεί στη Γενεύη από τον υπουργό της επί των Εξωτερικών Αντρίι Νεστσίτσα και η ΕΕ από την Κάθριν κστον. Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή, επίσκεψη μερικών ωρών στο Ντονέτσκ, τη μια από τις δύο μεγάλες πόλεις της ρωσόφωνης ανατολικής Ουκρανίας όπου πολλές χιλιάδες φιλορώσοι ακτιβιστές έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια. Οι ταραχές προκάλεσαν στους Δυτικούς φόβους για μια ρωσική επέμβαση, καθώς η Μόσχα έχει συγκεντρώσει, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, ως 40.000 στρατιώτες στα σύνορα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δεσμευθεί ότι θα προστατεύσει «πάση θυσία» τους ρωσικούς πληθυσμούς της πρώην ΕΣΣΔ.

Οι ακτιβιστές, μερικοί από τους οποίους είναι οπλισμένοι, έχουν καταλάβει από την Κυριακή το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ και αυτό των Υπηρεσιών Ασφαλείας (SBU) στο Λουγκάνσκ, πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα. Ο Αρσέν Αβάκοφ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης που συστάθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, έχει απειλήσει με προσφυγή στη βία τους αυτονομιστές οι οποίοι δεν θα καταθέσουν του όπλα. ξμως ο Γιατσενιούκ φάνηκε καθησυχαστικός. Υποστήριξε πως «δεν υπάρχει οδός για τη βία» και προσέφερε εγγυήσεις στους αυτονομιστές. Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να προτείνει πριν από τις πρόωρες προεδρικές εκλογές της 25ης Μαίου συνταγματική αναθεώρηση για να «ισορροπήσουν οι εξουσίες ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και τις περιφέρειες».

Υποσχέθηκε επίσης να μην θίξει «με κανένα πρόσχημα» τους νόμους που εγγυώνται το καθεστώς των γλωσσών πέραν της ουκρανικής. Ωστόσο οι αυτονομιστές, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία, απαιτούν μια «ομοσπονδοποίηση» του ουκρανικού Συντάγματος. Αυτό το αρνείται η μη αναγνωρισμένη από τη Μόσχα φιλοδυτική εξουσία στο Κίεβο, η οποία θεωρεί πως με την προοπτική αυτή ανοίγει η πόρτα για το διαμελισμό της χώρας και αρνείται να προχωρήσει πέραν μιας «αποκέντρωσης».

Ο Γιατσενιούκ δεν είχε καμιά απ’ ευθείας επαφή με τους εξεγερμένους. Ωστόσο ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας ο οποίος ασκεί μεγάλη επιρροή στην περιοχή, συμμετέχει στις συνομιλίες και έχει ήδη χρησιμεύσει ως μεσολαβητής. Ενώ το Κίεβο και η Ουάσινγκτον κατηγόρησαν τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ότι βρίσκονται πίσω από τις ταραχές στην ανατολική Ουκρανία, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, πως η Μόσχα δεν έχει «ούτε πράκτορες ούτε στρατιωτικούς» στην περιοχή.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε αυστηρά στις δυτικές κατηγορίες. «Αυτή τη στιγμή, η πρόκληση αντιρωσικών αισθημάτων με υπόβαθρο την άνοδο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας σε πολυάριθμες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την αύξηση του αριθμου των υπερεθνικιστικών οργαώσεων και την υποχωρητικότητα έναντι του νεοναζισμού, είτε στην Ουκρανία είτε αλλού, απειλεί με τρόπο προφανή την ευρωπαϊκή σταθερότητα», δήλωσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: