Πάνω σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο που θα ικανοποιεί στοιχειωδώς όλες τις πλευρές (ΔΝΤ, Ελλάδα Ευρωπαίους), συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον. Το σχέδιο προωθείται με πρωτοβουλία του Βερολίνου και προβλέπει την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων 3-3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα είναι «ala cart», δηλαδή θα ενεργοποιούνται τμηματικά εάν η Ελλάδα δεν πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Στις βασικές του κατευθύνσεις είχε συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, όταν οι Ευρωπαίοι είχαν προτείνει μία συμφωνία με «αστερίσκους», όπου το ΔΝΤ θα διατυπώνει τις αντιρρήσεις-επιφυλάξεις του και τι επιπλέον μέτρα προτείνει, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμεύεται ότι θα τα υλοποιήσει… προσεχώς, αν παραστεί ανάγκη.
Σε ολοκληρωμένη τελική μορφή το σχέδιο αυτό συζητήθηκε στο αποκαλούμενο «κλαμπ της Ουάσιγκτον» με συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, του ESM, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, των υπουργών οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και του Τ. Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group.
Το σχέδιο διέρρευσε σε διεθνή ΜΜΕ και παρουσιάστηκε ως απαίτηση των δανειστών για πρόσθετα μέτρα, εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους την επόμενη διετία.
Οι πιστωτές λένε ότι το σχέδιο για τα μέτρα της έκτακτης ανάγκης, θα μπορούσε να λειτουργήσει για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων- ΔΝΤ σχετικά με το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού, τα αναγκαία μέτρα και την ελάφρυνση του χρέους.
Σχεδόν παράλληλα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωνε ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έκαναν καλή πρόοδο στις επαφές που είχαν στην Ουάσινγκτον προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που έχουν για την αξιολόγηση, όμως η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απριλίου
Στο περιθώριο αυτής της συνόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γερμανίας και των ΗΠΑ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζακ Λιου, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ..
Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά ορισμένους από τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα τέτοιο πλεόνασμα επί δεκαετίες
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να τεθεί στο 2,5% του ΑΕΠ και ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.
Εμείς με τη σειρά μας να τους μαυρίσουμε στις εκλογές πμοσκόπηση στο ου ίσως έρθουν. Χίο, αν μπορείς, κάνε μια δημοσκόπηση στο site σου για το προτίθεται ο Έλληνας να ψηφίσει.
Διόρθωση
Εμείς με τη σειρά μας να τους μαυρίσουμε στις εκλογές που ίσως έρθουν. Χίο, αν μπορείς, κάνε μια δημοσκόπηση στο site σου για το προτίθεται ο Έλληνας να ψηφίσει.