Μας δίνουν χρήματα γιατί φοβούνται ευρωπαϊκό “ναυάγιο”!

Κοινοποίηση:
04s4tsipr1-thumb-large

Επιδιώκοντας να αποτρέψει αντιπαράθεση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόβλημα, να εξασφαλίσει άνεση χρόνου στη διαπραγμάτευση επί του χρέους  και να διευκολύνει την Ελλάδα στην αποπληρωμή ταμειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου, η Κομισιόν προτείνει συμβιβαστική λύση για να γίνουν εκταμιεύσεις υποδόσεων πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η πρόταση διατυπώνεται ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας  και εν αναμονή συμφωνίας μεταξύ  ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών Θεσμών για τη δομή και τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων. Ουσιαστικά οι Βρυξέλλες τάσσονται υπέρ των ελληνικών απόψεων στην αντιπαράθεση με το ΔΝΤ για τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Ομως, κατά τις εκτιμήσεις Ευρωπαίίων αξιωματούχων η πρωτοβουλία της Κομισιόν υποκρύπτει  και φόβους ότι η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να κλείσει γρήγορα και ότι η αξιολόγηση ενδέχεται να ολοκληρωθεί μετά τον Ιούλιο – οταν η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει μεγάλα ποσά σε ληξεις ομολόγων και για οφειλές προς το ΔΝΤ

Για να γίνουν οι εκταμιεύσεις που θα δώσουν “ανάσα” στην Ελλάδα και θα αποτρέψουν τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προϋπόθεση τη νομοθέτηση διατάξεων για τη λειτουργία του μηχανισμού διόρθωσης αποκλίσεων με αυτόματη περικοπή δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρακάμπτεται εμμέσως και η απαίτηση του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, αντί της δημιουργίας μηχανισμού διόρθωσης αποκλίσεων.

Την πρόταση της Κομισιόν έφερε στο φως το πρακτορείο Bloomberg. Στο σχετικό έγγραφο που παρουσίασε το αμερικανικό πρακτορείο, αναφέρεται ότι «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, πρέπει να ψηφιστεί νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα που ορίζεται στο πρόγραμμα».

Και φόροι μαζί με περικοπές δαπανών

Προβλέπεται επίσης ότι «στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο, τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως. Η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ. Εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να γίνεται και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων, μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου».

Είναι προφανές ότι η Κομισιόν διαβλέπει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης  και για αυτό διατυπώνει συμβιβαστική πρόταση, ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία έως ότου υπάρξει συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους.

Εαν δεν γίνουν εκταμιεύσεις υποδόσεων, μεγάλο ταμειακό πρόβλημα θα προκύψει στα μέσα Ιουλίου, όταν η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Κομισιόν έχει ήδη συζητηθεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις το Σάββατο, οι οποίες έγιναν παράλληλα με τις συζητήσεις  για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους.

.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: