«Λίφτινγκ» στο νόμο Κατρούγκαλου κάνει η Αχτσιόγλου…

Κοινοποίηση:
7

Σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων και τροποποιήσεων, στο νόμο Κατρούγκαλου, περιλαμβάνει ο νέος νόμος 4488/2017 του υπουργείου Εργασίας, που πήρε ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο εν λόγω νόμο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν στο συνταξιοδοτικό σύστημα και σχετίζονται με ζητήματα όπως η Εθνική σύνταξη και τα πλασματικά έτη των αγροτών.

 

Εθνική σύνταξη και πλασματικά έτη για αγρότες

Ο νέος νόμος της Αχτσιόγλου, προβλέπει εθνική σύνταξη με λιγότερα από 15 έτη. Η προϋπόθεση δεν ισχύει για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης με τη συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης μικρότερου των δεκαπέντε ετών. Επίσης  αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος και ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών ανατροφής παιδιών ηλικίας μέχρι έξι ετών, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει καταβάλει τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Παράλληλα ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα αναζήτησης χρόνων ασφάλισης έως και 10 ετών και πριν του 2002 για συντάξεις που θα αρχίσουν να χορηγούνται μετά την 1.1.2021.

Επιπρόσθετα αναγνωρίζει μέχρι επτά πλασματικά έτη ασφάλισης για τους αγρότες και μάλιστα με ευνοϊκότερους όρους.

Δημόσιο: Αποκοπή της προσωπικής διαφοράς από τις συντάξιμες αποδοχές

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι πλέον, οι συντάξιμες αποδοχές, επί των οποίων υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές, για όσους υπηρετούν ή προσλαμβάνονται στο Δημόσιο, δε θα περιλαμβάνουν την προσωπική διαφορά. Η τελευταία, επί της ουσίας μετατρέπεται σε «επίδομα», ανοίγοντας το δρόμο για έμμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων του Δημοσίου. στο μέλλον.

Στο νόμο Αχτσιόγλου περιλαμβάνονται και σημαντικές διατάξεις για τα δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες. Συγκεκριμένα, παρατείνεται η χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης για ένα ακόμα εξάμηνο εφόσον εκκρεμεί ιατρική κρίση ενώπιον των ΚΕΠΑ, ενώ επιτρέπεται η απασχόληση λόγω ψυχικών παθήσεων χωρίς διακοπή ή περικοπή της σύνταξης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: