Κύμα καύσωνα σε όλη την χώρα. Στους 41 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει η θερμοκρασία

Κοινοποίηση:
kolos

«Κύμα» καύσωνα σαρώνει όλη τη χώρα, με τον υδράργυρο να αγγίζει ακόμα και τους 41 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές… «Καυτός» αναμένεται και ο Δεκαπενταύγουστος, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ενώ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν μέχρι και το Σάββατο.

Για σήμερα, Πέμπτη, άνοδος της θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στα ηπειρωτικά θα φθάσει τους 39, στις Κυκλάδες τους 34 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου. Μικρή εξασθένηση των βορείων ανεμών από το απόγευμα στο Αιγαίο.

Στην Αττική, σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι μέχρι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 24 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός γενικά αίθριος. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα στα ανατολικά βορειοανατολικοί μέχρι 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα νότια σταδιακά δυτικοί, νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Αίθριος.

Άνεμοι: βόρειοι, βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Κρήτη η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Αίθριος.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Για αύριο, Παρασκευή, ο καιρός γενικά αίθριος. Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Στα ηπειρωτικά της χώρας η μέγιστη θα φθάσει τους 40 και πιθανόν κατά τόπους στο εσωτερικό της ανατολικής χώρας τους 41, στις Κυκλάδες τους 35 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καμίνι θα θυμίζει η χώρα μέχρι και το Σάββατο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα

Ενόψει του καύσωνα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει τα βασικά προληπτικά εκείνα μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών.

1. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα.

2. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης.

3. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών.

4. Λήψη ελαφριάς, άλιπης, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

5. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

6. Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασιακά, αντιϊσταμινικά, Β΄ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

7. Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

8. Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

9. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν, με κλειστά παράθυρα, στο

σπίτι τους και να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες ή κλιματιστικές συσκευές.

Έκτακτα μέτρα του δήμου Αθηναίων λόγω καύσωνα

Ανοιχτές θα είναι τα επόμενα 24ωρα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι κλιματιζόμενες αίθουσες σε έξι Λέσχες Φιλίας στις περιοχές Αγίου Παύλου, Κουκακίου, Νέου Κόσμου, Αμπελοκήπων, Κάτω Πετραλώνων και Κολοκυνθούς.

Σήμερα 14/8 και την Παρασκευή 15/8 οι κλιματιζόμενες αίθουσες θα είναι ανοιχτές για τους πολίτες από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων στα τηλέφωνα: 210-5210702 και 210-5210635.

Ο δήμος Αθηναίων καλεί, επίσης, τους πολίτες να συνδράμουν ώστε να παραμένουν γεμάτα, με δροσερό νερό, τα δοχεία νερού που έχουν τοποθετηθεί από τη Διεύθυνση Αστικής Πανίδας, σε δεκάδες σημεία της Αθήνας, για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Έκτακτα μέτρα και από τον δήμο Αμαρουσίου

Σε επιφυλακή βρίσκεται και ο δήμος Αμαρουσίου, όπου τόσο ευπαθείς ομάδες, τόσο και πολίτες θα μπορούν να βρουν μία «ανάσα δροσιάς» στις κλιματιζόμενες αίθουσες, οι οποίες είναι ανοικτές από τις 8:00π.μ – 1:00μ.μ. και από τις 4:00μ.μ – 8:00μ.μ στο Κεντρικό Κ.Α.Π.Η (Περικλέους 22, τηλ. 210 6142248) και στα περιφερειακά παραρτήματα:

– Στην Πλατεία Εργατικών Κατοικιών (τηλ. 210 6105755)

– και στη Μεσογείων 82 (τηλ. 210 8023559).

Επίσης, ανοικτός για τους πολίτες θα είναι ο κλιματιζόμενος χώρος στο ισόγειο του Δημαρχείου Αμαρουσίου σε καθημερινή βάση όλη την ημέρα (Βασ. Σοφίας 9 & Δημ. Μόσχα – τηλ. 213 2038000)

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: