“Κόκκινα” δάνεια Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών οι στρατηγικοί κακοπληρωτές…

Κοινοποίηση:
9

Επιταχύνονται οι εξελίξεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών από τις τράπεζες με στόχευση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δη στον “σκληρό πυρήνα” τους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σε αυτόν το “σκληρό πυρήνα” αντιστοιχούν κόκκινα δάνεια 10 – 11 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον δάνεια, ύψους 5 δισ., αντιστοιχούν σε περιστασιακούς κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, οι πλειστηριασμοί θα γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή από τις 21 Φεβρουαρίου.

Για τις τράπεζες, οι πλειστηριασμοί θα στοχεύσουν στους αποδεδειγμένα στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι υπολογίζονται στο 20% των δανείων. Από το ποσοστό αυτό, περίπου το 11% αντιστοιχεί στον “σκληρό πυρήνα” των κατά συνείδηση στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως εκτιμούν οι τράπεζες.

Καταρχάς στους “νοικοκύρηδες” δανειολήπτες, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 50% των οφειλετών και αν και θέλουν να πληρώσουν, αντικειμενικά δεν μπορούν.

Στο υπόλοιπο 50% των δανειοληπτών με “κόκκινα” δάνεια συγκαταλέγονται δανειολήπτες που πληρώνουν περιστασιακά, αναποφάσιστοι, περιθωριακοί και στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Στους περιθωριακούς οφειλέτες κατατάσσονται αυτοί που ούτε θέλουν, αλλά ούτε και αντέχουν οικονομικά, να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να τους είναι αδιάφορο αν η τράπεζα θα προχωρήσει σε κατάσχεση ή πλειστηριασμό εναντίον τους.

Και τέλος, οι αμιγώς στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά δεν θέλουν. Το ποσοστό αυτών υπολογίζεται στο 10% – 11% και το ζητούμενο είναι να μειωθεί και όχι να προσαυξηθεί από μερίδα δανειοληπτών που κατατάσσονται στους αναποφάσιστους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: