Κούρδοι στην Τουρκία περνούν με τη βία τη σύνορα, για να πολεμήσουν τους Τζιχαντιστές στη Συρία…

Κοινοποίηση:
kourdoi-tourkia

Εκατοντάδες Κούρδοι τουρκικής και συριακής καταγωγής κατέστρεψαν μέρος του φράκτη στα σύνορα των δύο χωρών και εισήλθαν διά της βίας στη Συρία,… προκειμένου να ενισχύσουν τις κουρδικές δυνάμεις στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών γύρω από την Άιν αλ Άραμπ (ή Κομπάνι στην κουρδική γλώσσα).

Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πολλών κουρδικών κινημάτων, κατάφεραν να τρυπήσουν τα συρματοπλέγματα που χωρίζουν την Τουρκία με τη Συρία, σε μικρή απόσταση από το τουρκικό συνοριακό φυλάκιο Μουρσιτπινάρ (νότια).

Στη συριακή πλευρά τους διαδηλωτές υποδέχτηκαν οι μαχητές του συριακού κόμματος PYD, του στρατιωτικού βραχίονα του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PUD) που προσπαθούν να εμποδίσουν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους προς το Άιν αλ Άραμπ, λίγα χιλιόμετρα από την τουρκική μεθόριο, μετέδωσε το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firat.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν επενέβησαν για να εμποδίσουν τη διέλευση του πλήθους.

Έως σήμερα οι τουρκικές αρχές ήταν κάθετα αντίθετες στην είσοδο Κούρδων μη συριακής καταγωγής στο συριακό έδαφος, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές φορές συγκρούσεις μεταξύ των Κούρδων μαχητών και των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προσέγγισαν σήμερα την πόλη Άιν αλ Άραμπ ή Κομπάνι, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο. Σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι κρότοι από τις ρίψεις όλμων και ριπές ελαφριών όπλων αντηχούσαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και στην τουρκική πλευρά.

Εδώ και μία εβδομάδα οι συγκρούσεις για το έλεγχο της περιοχής έχουν προκαλέσει τη μαζική διαφυγή πληθυσμών στην πλειονότητά τους Κούρδων προς την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε σήμερα ότι ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 160.000.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: