ΚΟΜΠΙΝΑ 635.000 ευρώ από τελωνειακούς του λιμένα Θεσσαλονίκης – Αντιμέτωποι με βαρύτατα κακουργήματα έξι υπάλληλοι

Κοινοποίηση:
lefta_473_355

Αντιμέτωποι με βαρύτατα κακουργήματα είναι έξι υπάλληλοι του Β’ Τελωνείου του λιμένα Θεσσαλονίκης, για υπόθεση λαθρεμπορίας του 2007, που ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο κατά 651.000 ευρώ.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των τελωνειακών για τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο -κατά το επίμαχο διάστημα- προϊστάμενος του Β’ Τελωνείου Θεσσαλονίκης, ενώ οι υπόλοιποι τελωνειακοί είναι ελεγκτές και επόπτες.

Ακόμη, για ηθική αυτουργία διώκεται 7ο άτομο – εκτελωνιστής και νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας εισαγωγών – εξαγωγών υπολογιστών και αναλώσιμων ειδών.

Η υπόθεση συνδέεται με την εισαγωγή εμπορευμάτων, προερχόμενων από την Κίνα και τις ΗΠΑ, για τα οποία δεν καταβλήθηκαν οι προβλεπόμενοι δασμοί και φόροι, με σκοπό να επωφεληθεί η συγκεκριμένη εταιρεία.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από την έρευνα προέκυψε «καταστρατήγηση του τελωνειακού καθεστώτος 42» που απαλλάσσει τους εισαγωγείς από την καταβολή ΦΠΑ για αγαθά που πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Οι εμπλεκόμενοι τελωνειακοί φέρονται ότι αποδέχθηκαν συνολικά 60 διασαφήσεις εισαγωγής που κατέθεσε ο εκτελωνιστής και συνοδεύονταν από εικονικά και ανακριβή παραστατικά.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: