«Μια φαραωνική τουριστική μονάδα που προβλέπει τη λειτουργία γηπέδου γκόλφ (18 οπών για όποιον ενδιαφέρεται) σε μια από τις πιο άνυδρες περιοχές της Ελλάδας, η οποία μάλιστα εντάσσεται στο δίκτυο Natura, ενέκρινε το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας.
Ο λόγος για την επένδυση ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι της Κρήτης, που αφορά στην τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου και τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών . Φορέας της επένδυσης είναι η Βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.
Πέρα από τις περιβαλλοντικές ενστάσεις η συγκεκριμένη επένδυση φαίνεται ότι προχώρησε με διάφορες αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους τόσο της εταιρείας όσο και της κυβέρνησης.
Εξι μήνες μετά την ένταξη της επένδυσης στο Fast Track, η εταιρεία δεν είχε καταθέσει την αμοιβή που προβλέπει ο νόμος για την προώθηση της διαδικασίας ούτε την εγγύηση που επίσης προβλέπεται από το νόμο για την καλή εκτέλεση της επένδυσης.
Σύμφωνα λοιπόν με το ίδιο ΦΕΚ η εταιρία έπρεπε να «προσκομίσει άμεσα» στην εταιρία «Επενδύστε στην Ελλάδα», ώστε να θεωρηθεί ολοκληρωμένος ο φάκελος για την επένδυση, αποδεικτικό καταβολής της Διαχειριστικής Αμοιβής Προώθησης, ύψους 184.500 Ευρώ. Ταυτόχρονα έπρεπε να «προσκομίσει άμεσα στην «Επενδύστε στην Ελλάδα» εγγυητική επιστολή συμμετοχής για την φερεγγυότητας της ως επενδυτή ύψους 1.338.500 Ευρώ.
Μέχρι το Μάρτιο του 2013 η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει σε καμία πληρωμή με αποτέλεσμα ο φάκελος της να μην είναι ακόμα ολοκληρωμένος και ενώ ο ίδιος νόμος για το Fast Track προβλέπει ότι η απόφαση για ένταξη μιας επένδυσης σ’ αυτή τη διαδικασία στηρίζεται σε πλήρη φάκελο που πρέπει απαραίτητα να συνοδεύει την αίτηση του επενδυτή.
Επίσης το υπουργείο δεν επέτρεψε στους κατοίκους που ήθελαν να προσφύγουν στο ΣτΕ να λάβουν στα χέρια τους τον φάκελο της επένδυσης, ακυρώνοντας τη σχετικέ εισαγγελική παραγγελία, με το πρόσχημα ότι επρόκειτο για απόρρητα επιχειρηματικά έγγραφα και πως οι κάτοικοι δεν είχαν έννομο συμφέρον.»
N.Π