Διοικητικά πρόστιμα που αθροιζόμενα πλησιάζουν τα 8 εκατ. ευρώ επέβαλε η Κυπριακή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου και στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και εκτελεστικούς αξιωματούχους των δύο τραπεζών αναφορικά με τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, η έρευνα της Επιτροπής επικεντρώθηκε στην πληροφόρηση που οι εταιρείες Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ παρείχαν στους επενδυτές και το κοινό ευρύτερα, μέσα από τη δημοσίευση των οικονομικών τους εκθέσεων και τη δημοσίευση Ενημερωτικών Δελτίων τo έτος 2010 και το έτος 2011 μέχρι το πρώτο PSI, σε σχέση με το ύψος της επένδυσής τους σε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου και τους κινδύνους της εν λόγω επένδυσης, κατά την περίοδο όπου τα ελληνικά ομόλγα δέχονταν συνεχείς υποβαθμίσεις, στο κατά πόσον οι εταιρείες Cyprus Popular Bank Public Co Ltd και Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ εφάρμοζαν τις Αρχές του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΧΑΚ (ΚΕΔ), τις οποίες δήλωναν στις οικονομικές τους εκθέσεις και Ενημερωτικά Δελτία ότι είχαν υιοθετήσει, κατά τα έτη 2010 και 2011.
Κατόπιν εξέτασης των στοιχείων ενώπιον της, η Επιτροπή διαπίστωσε παραβάσεις εκ μέρους των δύο τραπεζών των Περί των Πράξεων Προσώπων που Κατέχουν Εμπιστευτικές Πληροφορίες και των Πράξεων Χειραγώγησης της Αγοράς (Κατάχρησης της Αγοράς) Νόμου (‘ο Ν.116(Ι)/2005’), του Περί των Προϋποθέσεων Διαφάνειας (Κινητές Αξίες προς Διαπραγμάτευση σε Ρυθμιζόμενη Αγορά) Νόμου (‘ο Ν.190(Ι)/2007’), του Περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου Νόμου (‘ο Ν.114(Ι)/2005’).
Σύμφωνα με το philenews.com υπενθυμίζεται το «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους στοίχισε στις κυπριακές τράπεζες €4,5 δισεκατομμύρια.
Τα πρόστιμα:
Cyprus Popular Bank Public Co Ltd
● Λαϊκή Τράπεζα: €1.050.000
● Ανδρέας Βγενόπουλος, Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος: €705.000
● Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος: €705.000
● Χρίστος Στυλιανίδης, Αν. Διευθύνων Σύμβουλος, Μέλος Επ. Διαχ. Κινδύνων: €430.000
● Παναγιώτης Κουννής, Αν. Διευθύνων Σύμβουλος: €430.000
● Ελευθέριος Χιλιαδάκης, Εκτελεστικός Σύμβουλος: €170.000
● Νεοκλής Λυσσάνδρου, Μη Εκτελεστικός Σύμβουλος, Μέλος Επ. Διαχ. Κινδύνων, Μέλος Επ. Ελέγχου: €200.000
● Βασίλειος Θεοχαράκης, Μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος: €35.000
● Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Μέλος Επ. Ελέγχου: €90.000
● Μάρκος Φόρος, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Μέλος Επ. Διαχ. Κινδύνων, Μέλος Επ. Ελέγχου: €90.000
● Αννίτα Φιλιππίδου, Οικονομική Διευθύντρια: €100.000
● Ταμείο Προνοίας Λαϊκής: €50.000
● Δημήτρης Πλέιπελ, Μέλος Διαχ. Επ. Τ. Προνοίας, Διευθ. Διαχ. Κινδύνου: €10.000
Σύνολο: €4.065.000
Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ
● Τράπεζα Κύπρου: €950.000
● Θεόδωρος Αριστοδήμου, Μη Εκτελεστικός Πρόεδρος: €530.000
● Ανδρέας Ηλιάδης, Εκτελεστικός Διοικ. Σύμβουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, Μέλ. Επ. Διαχ. Κινδύνων, Μέλος Επι. ALCO: €530.000
● Γιάννης Κυπρή, Εκτελεστικός Διοικ. Σύμβουλος, Αν. Διευθ. Σύμβουλος, Λειτ. Συμμόρφωσης για ΚΕΔ, Μέλος Επ. ALCO: €330.000
● Γιάννης Πεχλιβάδης, Εκτελ. Διοικ. Σύμβουλος, Α` Αν. Διευθύνων Σύμβουλος: €330.000
● Ανδρέας Αρτέμη, Μη Εκτελ. Πρόεδρος, Μέλος Επ. Διαχ. Κινδύνων: €170.000
● Κώστας Σεβέρης, Μη Εκτελ. Μέλος, Μέλος. Επ. Ελέγχου, Μέλος Επ. Διαχ. Κινδύων: €110.000
● Γεώργιος Γεωργιάδης, Μη Εκτελ. Μέλος, Μέλος Επ. Ελέγχου, Μέλος Επ. Διαχ. Κινδύνων: €110.000
● Κώστας Χατζήπαπας, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Μέλος Επ. Διαχ. Κινδύνων: €110.000
● Νικόλας Τσάκος, Μη Εκτελεστικό Μέλος, Μέλος Επ. Διαχ. Κινδύνων: €110.000
● Ανδρέας Ιακωβίδης, Μη Εκτελ. Μέλος, Μέλος Επ. Διαχ. Κινδύνων: €80.000
● Σταύρος Κωνσταντινίδης, Μη Εκτελ. Μέλος, Μέλος Επ. Ελέγχου: €80.000
● Χρίστος Χατζημιτσής, Γεν. Διευθυντής Οικ. Διεύθυνσης και Στρατηγικής: €80.000
Σύνολο: €3.520.000