Το κυρίαρχο σενάριο πάντως που διακινείται από κυβερνητικούς κύκλους θέλει τον κ. Τσίπρα να προχωρεί σε έναν ανασχηματισμό μετά το Πάσχα.
Η πολιτική διαχείριση που θα επιλέξει το Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία προς την (πιθανολογούμενη) συμφωνία με τους δανειστές και το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι η καθοριστική παράμετρος για τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η κινητικότητα του προηγούμενου τριημέρου, με τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης σχεδόν σε όλα τα πεδία και κυρίως στα «κόκκινα» δάνεια, με ανοιχτά όμως μέτωπα στο αφορολόγητο, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ζήτημα των επιπλέον μέτρων, προμηνύει ένα διάστημα αναταράξεων, αφενός στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αφετέρου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Το Εurogroup της Παρασκευής, παρά τις διαπιστώσεις για την πρόοδο που έχει συντελεστεί, επεφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για την κυβέρνηση. Οπως ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός μηχανισμού λήψης έκτακτων μέτρων ως 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοσθούν εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους στο διάστημα ως το 2018.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, απαιτείται εντατική δουλειά ως προς τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της λειτουργίας του μηχανισμού και – κυρίως – κατά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, η άμεση νομοθέτησή του είναι ο βασικός όρος για τη σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup τη Μ. Πέμπτη.
Εν αναμονή μιας τελικής διευθέτησης προκειμένου να αποφευχθούν οι περιπέτειες του 2015 και να υποχωρήσει η συζήτηση περί Grexit, η οποία επανέρχεται στον διεθνή Τύπο, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει επενδύσει σε ένα ακόμη παιχνίδι εντυπώσεων και αναζητεί κάποια ερείσματα, ώστε να μεταδώσει την εικόνα ότι η συμφωνία έχει… θετικές πτυχές.
Το κυρίαρχο σενάριο πάντως που διακινείται από κυβερνητικούς κύκλους θέλει την αξιολόγηση να κλείνει και τον κ. Τσίπρα να προχωρεί σε έναν ανασχηματισμό μετά το Πάσχα. Το κεντρικό πρόσωπο για τις εξελίξεις είναι ο Ευκλ. Τσακαλώτος και το αν θα παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση, ώστε να επωμιστεί και την εφαρμογή των σκληρών μέτρων της συμφωνίας.
Η φημολογία περί ανασχηματισμού εστιάζεται και στις εύθραυστες ισορροπίες που επικρατούν στις σχέσεις προσώπων σε κρίσιμες θέσεις. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, το δίδυμο Ξανθού – Πολάκη στο υπουργείο Υγείας και εσχάτως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης.
www.bankingnews.gr