Κίνδυνος δήμευσης ακινήτων λόγω μη εγγραφής στο Κτηματολόγιο. Έρχεται μεγάλη αύξηση των τελών

Κοινοποίηση:
2

Καμία παράταση δεν δόθηκε στις περιοχές όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος δήμευσης περιουσιών ιδιωτών από το Δημόσιο, λόγω μη εγγραφής ή λανθασμένης εγγραφής των ακινήτων τους στα σχετικά κτηματολογικά γραφεία.

Σύμφωνα με τη σχετική επεξεργασία που πραγματοποίησε η ΠΟΜΙΔΑ, παρότι υπήρξαν σχετικές προειδοποιήσεις, εν τέλει δεν δόθηκε καμία παράταση στη λειτουργία συνολικά 111 κτηματολογικών γραφείων, τα οποία και θα πάψουν να λειτουργούν έως το τέλος του έτους.

Εφόσον δεν έχουν δηλωθεί όλα τα ακίνητα, ή έχουν δηλωθεί με πολλά σφάλματα, τότε εκείνα θα περάσουν αυτομάτως στο Δημόσιο καθώς θα θεωρηθούν «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Ακριβότερα τέλη
Παράλληλα, το νέο πολυνομοσχέδιο αυξάνει σημαντικά τα πάγια και αναλογικά τέλη που συνδέονται με το κτηματολόγιο και συγκεκριμένα την εγγραφή πράξεων και την έκδοση/χορήγηση αντιγράφων. Μεταξύ άλλων, το πάγιο τέλος για την καταχώριση κάθε δικαιοπραξίας διαμορφώνεται σε 20 ευρώ, το τέλος έκδοσης κτηματογραφικού διαγράμματος ανέρχεται σε 33 ευρώ, ενώ το εφάπαξ τέλος κτηματογράφησης ορίζεται σε 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα πλέον 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας για ποσά άνω των 20.000 ευρώ, με ανώτατο όριο τα 900 ευρώ, η είσπραξη μάλιστα του οποίου εκκρεμεί.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: